X
 
 

КЗЛД: Ще има санкция за НАП и тя няма да е малка

3320 7
photo of КЗЛД: Ще има санкция за НАП и тя няма да е малка
Снимка: Getty Images/Guliver
Със сигурност ще има санкции за Националната агенция по приходите (НАП) и тя няма да бъде малка. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

По думите му ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало „взломно влизане”. „Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни”, коментира Караджов.

Томислав Дончев за НАП: Който е виновен, ще си понесе отговорността

Томислав Дончев не вярва на твърденията, че хакерският пробив в Националната агенция по приходите е просто игра. „Тази атака е мн...

„Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. .Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания”, обясни още шефът на комисията.

По думите му не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата. Венцислав Караджов заяви, че проверката в НАП ще продължи максимум месец. Тя ще започне в понеделник. Той е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.

Вижте какво каза, обвиненият за атаката Кристиян Бойков в този материал.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Лелеее, ха познайте кой ще пати санкцията?
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Еми тая комисия регистрирана ли е по ддс...взима глобата което е приход и плаща дддс и корпоративен данък ....демек държавата се самоглобява ...нещо като курвеска работа май...ем се ебеш ем ти плащат.....
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Понеже ние 5- те милиона не сме си опазили личните данни и хакера нк ги е хакнал да си платим за това сега по 100 лева най добре....
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Малко са - поне по 1 минимална заплата
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И кой ще плати тази голяма санкция? Шефката на НАП с огромната си годишна заплата ли? Пак ще я платят данъкоплатците.... Т.е. - те ще бъдат двойно наказани - хем източени данни, с които може да се злоупотребява, хем глобени от комисията, която уж ги зщитава!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Да им скъсат гъза на омразните бирници ....обаче да платят със заплатите си защото не ги заслужават мамка им недна!!!!
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Сега ще глобят 20 милиона евро НАП, които ще дължи на НАП
  : 0 !