Криза за медикаменти застрашава живота на болните от ХИВ

1508
Криза за медикаменти застрашава живота на болните от ХИВ
Снимка: iStock/Guliver

Криза с важни медикаменти за терапия на ХИВ застрашава животи на стотици серопозитивни у нас. В София едно от лекарствата за антиретровирусна терапия вече е напълно изчерпано. Това съобщи "Дарик", по сигнал от Националната пациентска организация.

Председателят й д-р Станимир Хасърджиев определи ситуацията като драматична, тъй като резултатът от липсата на въпросните медикаменти може да е фатален. Причината била в необяснимо забавяне на тръжните процедури, които се провеждат от здравните власти. Стигнало се е до момента, в който на отделни пациенти са раздавани в шепи по няколко останали хапчета.

Само 11% от българите са си правили тест за ХИВ

Само 11% от хората у нас са си правили тест за ХИВ, а 86 на сто отричат да са извършвали такъв. Това показва ново социологическо проучв...

"Изключително притеснителна е ситуацията в момента. Като че ли никога не сме били в ситуация, в която липсват жизненоважни лекарства за серопозитивните пациенти. Причините за това са забавяне в тръжните процедури, които се провеждат от Министерството на здравеопазването. На всичкото отгоре тези процедури в момента се обжалват от компаниите", обясни д-р Хасърджиев.

"Засегнати са някои от основните медикаменти за терапия на повечето от тези пациенти. През последните два дни наистина валят множество сигнали от хора, които са се опитали да си вземат лекарства. Раздавани са им в шепа по няколко хапчета, отново са ги викали след няколко дни. Въпреки уверенията на министерството, че проблем няма да има, очевидно проблем има и той е сериозен", поясни още той пред "Дарик". 

"Всъщност, най-големият проблем е, че докато текат процедурите по обжалване и тези лекарства липсват, има вероятност хората да прекъснат лечение, което може да бъде фатално. Прекъсването на терапия може отново да активира вируса в иначе здравия човек. Да не говорим, че при тези прекъсвания вероятността човек да стане резистентен към тези лекарства също не е малка - т.е., след това държавата трябва да търси по-скъпи лекарства", категоричен е д-р Хасърджиев.

"Даваме едни 20 млн. лева, за да лекуваме хората, а нямаме дори диагностикуми, с които да видим дали тези лекарства работят. Недопустима е ситуацията и не мога да разбера защо се случва. Надявам се министерството да намери спешно решение, защото ситуацията е драматична и трагична за тези пациенти и техните семейства и близки", апелира д-р Станимир Хасърджиев.

Около 3 000 души у нас са заразени с ХИВ, повечето - млади мъже

Около 200 души се заразяват с ХИВ/СПИН в България всяка година. В момента хората у нас с тази диагноза са около 3000. Около 85% от тях ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com