КТ "Подкрепа": Данък "вредни храни" ще удари най-бедните

3601
КТ "Подкрепа": Данък "вредни храни" ще удари най-бедните
Снимка: Thinkstock/Guliver

Предложеният от здравния министър д-р Петър Москов данък върху вредните храни няма да постигне нито една от декларираните цели, а ще окаже пагубен ефект върху най-бедните българи.

Министерството на Лукарски ще прави оценка на въздействието на данък "вредни храни"

Министерство на икономиката се ангажира да направи оценка на въздействието върху икономиката на Законопроекта за общественото здраве, ...

В това са категорични от КТ „Подкрепа", откъдето в свое становище подчертават, че начинът да се борим с вредните храни не е като ги облагаме с данък, предаде Дарик.

От Синдиката информират, че подобен данък е бил приложен в страни като Дания, която е една от най-бързо реагиращите държави по отношение на национална законодателство. В Дания обаче този данък е бил отменен поради пълната невъзможност да доведе до очаквания ефект.

От КТ „Подкрепа" дават за пример четиричленно българско семейство на медицинска сестра и рентгенов лаборант. Месечният доход на член от това семейство е от 320 лв.

И двамата родители в това семейство са медицински специалисти и знаят как да се хранят здравословно, но не биха могли да си позволят да консумират изцяло качествени храни, а въвеждането на подобен данък ще ги принуди.

КНСБ е против данък вредни храни

КНСБ е против въвеждане на данък върху вредните храни. Това заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ, предаде БГНЕС. Пламен Димитр...

Включването на бисквитите пък в този проект доказвало, че целта му е не друга, а допълнителното уязвяване на най-бедните групи от населението. От синдиката припомнят, че именно обикновените бисквити, които се произвеждат от бяло брашно и малко количество захар, са един от продуктите, които се използват за първото захранване с глутен на малките деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com