Кюстендил отбелязва своя празник днес

13184
Кюстендил отбелязва своя празник днес
Снимка: Thinkstock/Guliver

Тържествата по повод празника „Кюстендилска пролет” вече започнаха на централния площад „Велбъжд”, където ще бъде отслужен молебен за здравето на всички кюстендилци, съобщава "Фокус".

След това девойка „Кюстендилска пролет 2013” Беатрис Кацарова ще предаде символите на града на новоизбраната девойка „Кюстендилска пролет 2014” Милена Мирева. Тържествата днес ще преминат традиционно с много музика, пролетни усмивки и добро настроение. В празничната програма участие ще вземат ансамбъл „Българе“, трио „Уникалните гласове“ и множество танцови формации от Кюстендил и региона. По-късно общоградското тържество ще продължи в лесопарк „Хисарлъка”, където отново се организира музикална програма.

"Празник на черешата" в Кюстендил на 21 и 22 юни

В Кюстендил ще се проведе ежегодното издание "Празник на черешата" на 21 и 22 юни, съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът на Общин...

Самия празник “Кюстендилска пролет”, който e знаков за града. Той е патентован в патентното ведомство на Република България. От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, и ги носели на святото място в Хисарлъка там ги разчупвали за здраве и успех на дома. Днес, на 21 март хората се поздравяват с типичния за Кюстендил поздрав: Честита Пролет!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com