КЗК глоби "Енерго-про Мрежи" с над 1 млн. лв.

11303
КЗК глоби "Енерго-про Мрежи" с над 1 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира с 1 034 755 лв. на "Енерго-про Мрежи" АД заради злоупотреба с господстващо положение, съобщава антимонополният орган. Компанията е нарушила член от закона, осъществявайки управление на производствените мощности, присъединени към мрежата по непропорционален начин.

На дружеството се налага поведенческа мярка: присъединяването към мрежата на производствени мощности да става по критерии, които гарантират равнопоставеност между различните производители.

КЗК предяви твърдение за злоупотреба с господстващо положение на Енерго-Про Мрежи

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдение за извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК - злоупотреба с господстващо положение...

Мярката предвижда още дружеството да се съобразява с ограниченията, наложени от Енергийния системен оператор и да ги прилага пропорционално между отделните производители въз основа на прозрачни и недискриминационни критерии.

Проверката е след сигнал на производител на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, присъединен към разпределителната мрежа на Енерго-Про, предаде БЛИЦ.

КЗК установила, че в определените от нормативната уредба случаи, като например необходимост от обезпечаване на сигурността на електроенергийната система, ЕСО разпорежда ограничения на производството, които задължително се изпълняват от „Енерго-Про Мрежи“ АД, тъй като е елетроразпределително предприятие.

Комисията установи, че разпределението на ограниченията, налагани от ЕСО по отношение на постъпващата от разпределителната мрежа енергия, не е резултат от прозрачен и недискриминационен критерий и в този смисъл не гарантира изискването за равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия.

КЗК се съмнява за картел при топлопреносните дружества в София

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство и ще направи проверка за това дали има картел при топлопреносните ...

Едностранното поведение на дружеството може да застраши конкуренцията на пазара, възпрепятствайки определена категория производители да произвеждат и предлагат своята продукция в максимална степен съобразно стопанските си цели.

Поведението оказва индиректна вреда за потребителите, като в дългосрочен план ги лишава от възможността да се ползват от преимуществата на развитието на конкуренция на енергийния пазар и диверсификацията на източниците на снабдяване, а именно по-ниски цени и по-високо качество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com