КЗК не уважи искането на украинската фирма за МиГ-овете

2054
КЗК не уважи искането на украинската фирма за МиГ-овете
Снимка: БГНЕС

Искането на външнотърговска и инвестиционна фирма „Украинмаш“ за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 – рамково споразумение“ беше оставено без уважение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това става ясно от сайта на Комисията.

Определението на Комисията за защита на конкуренцията е от 29.12.2017г. То подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в 3-дневен срок от съобщаването му на страните.

Още на 20 декември от Министерството на отбраната съобщиха, че жалба на украинска държавна фирма блокира поръчка за ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Украинската държавна компания „Укроборонпром“ от холдинг „Украинмаш“ внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решение №129 на Министерството на отбраната от 6 декември 2017 г. за поддръжка на бойните самолети МиГ-29. Тогава от МО припомниха, че съгласно това решение се осигуряваше поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29 за срок от 4 г., срещу сума 82 млн. лв. Министерството на отбраната избра процедура на пряко договаряне с РСК „МиГ“, защото руското дружество единствено притежава лиценз, произвежда оригинални резервни части и разполага със способности да ремонтира и удължава експлоатацията на изтребителите МиГ-29.

В резултат на жалбата на украинската държавна компания и блокираната процедура на практика се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация. Предвидените средства се връщат в държавния бюджет като ще бъдат необходими минимум 3 - 4 месеца за осигуряване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети. Жалбата е внесена без платена такса, което подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата, казаха от МО. Същият ден военният министър Красимир Каракачанов каза, че на практика това, което е извършено, е опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно с договор за пряко договаряне.

На 29 декември стана ясно и че е прието постановлението на 22 декември, с което Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери за 2017 г. в размер на 53,4 млн. лева. Основната част от средствата са за осигуряване на дейности в областта на отбраната и средствата за ВВС се осигуряват за сметка на предвидените за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 – процедура, която беше спряна поради обжалване от трета страна.

Възлгаме на Полша поддръжката на военната ни авиация?

България отказва на Русия да поддържа бойната ни авиация. Ще бъде търсен вариант тази задача да бъде възложена на Полша. Информацията с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com