Ледено кралство преди Триград – красиво и опасно (СНИМКИ)

4336
Ледено кралство преди Триград – красиво и опасно (СНИМКИ)
Снимка: Емо Гогушев

През ледено кралство преминават с колите си жители и гости на девинското село Триград в най-студените зимни дни и нощи. Точно преди тунела, до пещера „Дяволското гърло“, при минусови температури се образуват чудни ледени "сталактити". Изключително красиви за гледане, но опасни за пътуващите с коли. Стотици са се снимали там за спомен от величественото място. За щастие, досега никой не е пострадал сериозно от откъртили се парчета.  

 

 

„При нас валя много преди две-три седмици. Скалата отгоре и ливадите в местността Пометково явно много са пропити с вода и тя се стича надолу. Започва да се процежда по скалите и нощем замръзва. Дори да се натрошат, след няколко дни се образуват отново. Така се получава, когато през деня стане доста топло, но през нощта температурите паднат до под нулата и пак замръзват“, разказва кметът на селото Емо Гогушев.

По думите му това почистване излиза доста скъпо, защото всеки път трябва да ангажират вишка.

 

 

„Човек се качва горе с брадва и лопата, за да ги троши. Налага се през седмица горе-долу да се махат. Надявам се да поомекне малко времето, за да не са толкова високо. Във всички случаи не могат да се обрулят напълно, защото в цепките на скалите се задържа "корена" на висулката. Там е много плътен ледът, а и не може да се стигне. По-скоро махаме острите части, за да предпазим пътуващите. Там, където скалата е по-изпъкнала, даже машината не може да повдигне коша толкова, колкото е необходимо, за да се натрошат“, допълни Гогушев.

Открийте пещерите край Триград

Със сигурност много от вас обичат Родопите и тяхната магия, но в тази статия ще говоря за едно друго тяхно очарование - пещерите и по-с...

Той каза, че досега не се е случвало да падне върху кола на човек от Триград. В годините назад обаче негови познати от вътрешността на страната се оплаквали, че висулка им е падала на тавана на колата.

 

 

„Случвало се е  напролет, когато ледът започне да се отлепя от скалата. Но според мен и това е нормално – камъни падат от скалите, та лед няма да падне. Просто не може да се махне целият лед от скалите. Невъзможно е да го достигнем. Трябва всеки от нас да внимава малко повече, докато кара през там. Високо в планината сме, няма как да променим природата. А са наистина красиви. Много хора са се снимали, защото като не се чистят, е много очарователно. Даже висулките стават като пещери, може да се  мине зад леда и стават много хубави снимки. Красиви са, но са опасни“, подчерта кметът на Триград.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com