Личната охрана минава под контрола на МВР

3080
Личната охрана минава под контрола на МВР
Снимка: Gettyimages

Собствениците на охранителни фирми или еднолични търговци, които предоставят лична охрана, ще бъдат задължени да пишат на своите служители правила за поведение в обществото и етични норми.

На самите охранители се забранява да носят открито оръжие, палки и белезници. Това става ясно от наредба на МВР, която трябва да регламентира дейността на кортежите от скъпи автомобили, които редовно нарушават правилата за движение по пътищата.

Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината

Сградата на общината в Гърмен осъмна с изпочупени прозорци. Това се случва, след като недоволни граждани от незаконните ромски къщи пои...

От МВР обещаха да подготвят наредбата след инцидента на Околовръстното шосе на София през пролетта, при който трима охранители на Ивайло Борисов-Ториното пребиха семейство с палки след спор на пътя, пише в. "Сега".

От предлагания проект се вижда, че този тип охрана минава под контрола на главния секретар на МВР.

Това обаче е само формалната част. На практика поведението на охранителите ще се контролира от началниците им.В наредбата е записано, че те се задължават да подготвят и съхраняват задължителни документи: правила, които включват етични норми и модел на поведение, и инструкция за безопасност, която задължава гардовете да са максимално бдителни и да пазят здравето и живота на евентуалните нападатели.

Подобна норма има в Закона за МВР. Тя указва, че полицаите използват сила и оръжие само в краен случай и са задължени след това да положат усилия за опазване здравето и живота на нарушителите. Освен това охранителите ще са задължени и да не провокират "с поведението си намиращите се в близост до тях граждани, включително и чрез демонстративно носене на оръжие и/или помощни средства".

Бъчварова: По превенцията на тероризъм в България се прави всичко, което трябва

Големият проблем на Европа, на цивилизацията ни в момента, е отношението на бежанците към държавата, която ги е приела. Важно е да разб...

Лична охрана ще се назначава и на деца, става ясно от наредбата. Просто в тези случаи договорът ще се сключва от родителите им или законов представител, настойник например.

Колите, с които се извършва лична охрана, вече ще се регистрират, става ясно от наредбата. Фирмите ще са задължени да представят данните за автомобилите в областните дирекции на МВР до 48 ч. след сключване на договора за охрана.

Освен това в тези документи ще се описва дали охраната е с оръжие или не, както и постоянният адреса на охраняваното лице. Друг изискуем документ ще е маршрутната книжка, където ще се записват: "общите и особените задължения на изпълнителите на охранителната дейност, както и друг информация, касаеща осъществяването на охраната при лична охрана на физическо лице".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com