Логото на прокурор, правят нов конкурс

36770
Логото на прокурор, правят нов конкурс

Конкурсът за новия туристически бранд на България ще отиде на прокурор. Причините са съмнения за конфликт на интереси и пропуски в провеждането му. Конкурсът бе организиран от екипа на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, а резултатите бяха огласени преди две седмици, предаде Стандарт нюз.

Прокурорите ще трябва да проверят каква роля е изиграла в надпреварата Александра Ланг, съветничка по маркетинга и рекламата на Трайков. Има сигнал, че тя може да е замесена в конфликт на интереси. След като Трайков беше уволнен, Ланг също беше освободена от новия министър Делян Добрев.

Каним индийците на голф и СПА

Индийски туристи, които да играят голф у нас и да пристигат за спа ваканции, ще канят родни компании по време на изложение в Делхи и ...

Тя обаче продължава работата по проекта, който излъчи бранд. Логото бе посрещнато с критики от художници и дизайнери. Затова е възможно да се стигне до ревизия на новите емблеми на туризма ни. В момента върви проверка на цялата документация по конкурса.

Най-вероятен е сценарият, при който изпълнителят на поръчката за новия "Бранд България" ще трябва да обяви нов конкурс за логото, което ни представя пред света. В конкурса ще могат да участват всички творци, художници и дизайнери, а спечелилият ще получи парична награда. Подобен конкурс преди години бе проведен при избора на старото лого на България, което едни оприличават на роза, а други на слънце. Парите за победителя ще бъдат отделени от бюджета на консорциума "Обединение за бранд България", който спечели проекта за 1,6 млн. лв., а няма да се дават допълнително от държавата. Преправеното лого ще трябва да се съобрази с резултатите от анализите, направени при разработката на бранда. Творците ще трябва да вземат предвид с кои цветове ни свързват в чужбина, с това, че страната ни е позната предимно като морска дестинация, кои са целевите ни пазари.

"Няма конфликт на интереси при работата ми по проекта "Бранд България". Да, участвах активно в изработката на техническото задание заедно с външната компания, която бе наета, както и в комисията по избор на изпълнител. В това обаче няма конфликт, защото бе част от отговорностите ми в МИЕТ. Нямам собствена компания или участие в такива. Не мога да си спомня коя е външната фирма, наета за техническата изработка на проекта, попитайте ръководителя от страна на МИЕТ Анелия Генова. Логото е една много малка част от проекта. Това не е конкурс за ново лого, а за изработване, налагане и позициониране на интегриран бранд. Логото, което за съжаление е единствената видима част от проекта, има за цел да предизвика интерес към България. С него се състезаваме за интереса, парите и времето на туристите, при това с дестинации от целия свят. Логото само по себе си не върши работа. Пример за това са логата на световни брандове като например знакът на "Найк". Логото е силно емоционалната връзка на компанията с потребителите и тя е силна дотолкова, доколкото е силен цялостният бранд. По принцип всяко ново нещо се приема на нож и се иска много смелост да се издържи докрай, както и от останалите, за да признаят че е свършена добра работа". Това заяви самата Александра Ланг, съветник по медийните въпроси на бившия икономически министър Трайчо Трайков.

"Предвид логото, което е графичната и видима част на проекта за "Бранд България", моето мнение е, че екипът си е свършил мърляво работата и не са потърсени дългогодишни специалисти у нас. Не може в Лондон да се рекламираме с чадър, след като още там при вида на българин на шега казват - "Приберете му чадъра". Там това просто буди други асоциации. Всъщност логото е само графичен елемент, който трябва да допълни стратегията за налагане на имидж. Тъй като дълги години съм ставал свидетел на разработване на различни лога и стратегии, съм сигурен, че каквото и лого да се направи, нито едно няма да е харесано единодушно, включително и от единодушно отричащите това лого творци от Съюза на българските художници. От екипа, разработвал логото обаче, не е поканен нито един водещ специалист по дизайн и графични лога. Това лого освен че поражда недоволството на туристическия бранш, е и явен символ на корупция въпреки привидното спазване на законодателството. Поръчката трябва да се анулира и по-добре да връщаме пари на Брюксел, отколкото да сме пример за крадлива нация. Може да се приеме като нерегламентирана държавна помощ и фактът, че проектът е визуализиран изключително с частна собственост - хотели, балони, автобуси, голф игрища. Но не и с публичната държавна собственост, каквито са плажовете, природните забележителности и 40 000-те културни и исторически паметници". Това е мнението на Румен Драганов, експерт в туризма.

Созопол ще развива религиозен туризъм

Община Созопол ще се представи на туристическото изложение във Велико Търново с рекламен филм, който ще промотира възможностите за покл...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com