X
 
 

Мая Манолова осъди "Топлофикация София" заради таксите за юрисконсулти

3266 2
photo of Мая Манолова осъди "Топлофикация София" заради таксите за юрисконсулти
Снимка: БГНЕС
След близо 3-годишна съдебна сага омбудсманът Мая Манолова осъди "Топлофикация София" ЕАД за отказа на изпълнителния директор на дружеството да предостави информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Омбудсманът искаше информация за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

Топлофикация опита да протака делото за исканата от омбудсмана информация

Непосочен адрес от страна на Мая Манолова в искането ѝ за  предоставяне на информация от "Топлофикация София" беше използван от то...

С решение от 25 февруари 2019 г. Административен съд София–град отмени отказа и изпрати преписката на изпълнителния директор за предоставяне на информацията, изрично и изчерпателно посочена в заявлението на омбудсмана. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават от пресслужбата на омбудсмана на България.

През 2018 г. съдът отмени „мълчаливия отказ“ на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД, като преписката бе върната за произнасяне. Последва решение на столичното топлофикационно дружество, в което отново изпълнителния директор отказа да предостави исканата обществена информация.

В началото на октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на 10 въпроса по ЗДОИ, а от столичната „Топлофикация“ контрираха, че поисканата информация не попада в обхвата на прилагането на този закон. Тогава Манолова подаде жалба срещу дружеството в Административния съд.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 2 потребители