Майката на самоубилия се съдия: СГС му оказваше натиск

3898
Майката на самоубилия се съдия: СГС му оказваше натиск
Снимка: Thinkstock

Съдия Цветан Ценов, който се самоуби в София преди десет дни, е бил подложен на голямо натоварване и психически тормоз от страната на ръководството на Софийски градски съд (СГС). Това разкри майката на мъжа в телевизионно интерво.

Съдия Цветан Ценов сложи край на живота си на 18 февруари. До фаталния изход се стигна дни преди да се върне към работата си на районен съдия, след като беше откомандирован от Софийския градски съд.

Маша Стоянова, майка на съдията, сподели, че върху сина ѝ са оказвали натиск от ръководството на СГС в лицето на председателя Калоян Топалов и на заместничката му Радостина Данаилова. Те му отправили и заплахи, свързани с кариерното му развитие. Това тотално сринало магистрата.

Съдия Ценов живее с родителите си, които стават свидетели и на последните му часове. Въпреки че печели с отличие конкурс за съдия по гражданско право, го назначават в търговското отделение на Софийския градски съд. Ценов не е добре запознат с материята и споделя опасенията си, че няма да се справи на председателя Калоян Топалов и заместничката му Радостина Данаилова.

"Още първата или втората седмица те му пуснаха дела. Той от тия дела нищо не разбира. Той така се уплаши, изпадна в депресия, започна да взима лекарства и му казва (бел. ред. казва на Калоян Топалов): „Аз взимам лекарства, не мога.” И той му казал: „Аз от 4 години съм в депресия, пък нищо...", разказва майката на съдия Ценов пред "Канал 3".

Ръководството на съда тотално неглижира влошеното състояние на Ценов и продължава да го затрупва с много и сложни от правна гледна точка дела. Сред тях са делото за двете фракции на Главното мюфтийство и това за несъстоятелността на футболен клуб ЦСКА. Ценов бе назначен по последното точно преди Коледа. Той е сменил предишния председател на съдийския състав Хайгухи Бодикян. Делото е особено тежко, защото върви спор относно размера на задълженията на ЦСКА.

"В 3 заседания се яви свръхусилията си. И накрая вече отива и казва, че иска да се върне обратно в Районния съд. И той какво му е казал: „Ти ще се върнеш, ти си първият, който ще се върнеш. Няма да четеш за конкурс! Никога няма да видиш по-нататък кариерно израстване. И да ги спечелиш – никога няма да има кариерно израстване”, разказва още Маша Стоянова.

Колеги на съдия Ценов споделили пред майка му, че и във фаталния ден на самоубийството му той се е срещал отново с Топалов. Прибрал се потиснат, но не споделил темата на разговора. За да не се стига до подобен фатален изход и за други свръхпретоварени съдии, са нужни спешни мерки, алармира Маша Стоянова.

"Да се обръща внимание от ръководителите, а не така да се постъпва – да се гледа максимално хората да се изцедят. Има 14 свободни бройки в съда, не назначават хора", разказва още опечалената майка.

Служители в Софийския градски съд сезираха и Висшия съдебен съвет за неправомерните уволнения, извършвани от председателя Калоян Топалов. Те настояват кадровия орган да разследва методите му на работа и мотивите му за атаки срещу определени служители в администрацията. Подателите на сигнала подчертават, че тази ситуация ще затрудни изключително работата на съдиите и ще затлачи допълнително решаването на редица важни дела.

Съдия, водещ делото за несъстоятелността на ЦСКА, е намерен мъртъв

Прокуратурата започна разследване за смъртта на съдия от Софийския районен съд (СРС), командирован в търговското отделение на Софийския...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com