Манолова атакува адвокатските възнаграждения на юрисконсултите в Конституционния съд

2653
Манолова атакува адвокатските възнаграждения на юрисконсултите в Конституционния съд
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще атакува в Конституционния съд (КС) разпоредбата от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), заради която на юрисконсултите се присъжда възнаграждение като на адвокати, предаде "Правен свят".

"Утре предстои да внеса втората си жалба в Конституционния съд срещу текст от Гражданския процесуален кодекс, който регулира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебен процес", е съобщила Манолова в Кюстендил. Тя беше в родния си град за отбелязването на 134-годишнина от раждането на Владимир Димитров – Майстора.

Манолова отнася до Брюксел проблема с Топлофикация

Омбудсманът на Република България ще сезира Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете относно проблеми...

Омбудсманът подчерта, че юрисконсултите получават заплати, а сумите от таксата "юрисконсулт", както тя нарича присъжданите възнаграждения по дела, служат за неоснователно обогатяване на монополните дружества. "Това представлява пречка за достъпа до съд и правосъдие, както и за достъпа до справедлив процес за българските граждани", категорична бе Мая Манолова.

Текстът, който тя ще атакува в КС е чл. 78 ал. 8 от ГПК. Той гласи: "В полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт".

Спорът за тази разпоредба тече от години. Адвокати многократно са изразявали позицията, че няма как на юрисконсулта, който не практикува на собствен риск и за собствена сметка, да се присъжда същото възнаграждение като на адвокат. Освен това юрисконсултите, които са на трудов договор в дадената администрация или юридическо лице, реално не получават сумата. Тя се присъжда на фирмата или ведомството, спечелили делото и така възниква съмнение за неоснователно обогатяване. Какви точно ще са аргументите на омбудсмана за противоречие на чл. 78 ал. 8 ГПК с основния закон предстои да стане ясно утре, когато Манолова ще внесе жалбата си в КС.

Тя използва посещението си в Кюстендил, за да направи своеобразен отчет на първите си 100 дни като обществен защитник. Манолова съобщи, че откакто е на поста е получила 2540 жалби. Освен това 1322 души са посетили приемната ѝ в София, а 2406 са се обадили по телефона.

Омбудсманът заяви, че увеличението на винетките не е справедливо, иска въвеждане на еднодневни стикери

Омбудсманът Мая Манолова е внесла предложение в Министерски съвет да се направят еднодневни винетки, което тя смята за справедливо спря...

Най-много жалби - 888, са на потребители срещу доставчиците на обществени услуги. Омбудсманът съобщи, че изготвя и писмо до еврокомисаря за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова. Идеята е да я запознае с проблемите на българските потребители с такса "сградна инсталация" на "Топлофикация" и противоречивата съдебна практика у нас.

"Искам да поканя г-жа Юрова в България, за да види абсурдната ситуация, в която се намират българските потребители, включително и такива, които живеят на последните етажи в кооперация, в която няма тръби, но въпреки това са длъжни да плащат такса "сградна инсталация", каза Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com