Манолова: България е застрашена от радикализация в гетата

5945
Манолова: България е застрашена от радикализация в гетата
Снимка: БГНЕС

Невъзможно е да затворим границите си за бежанци, но решението е засилен и по-надежден контрол. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „120 минути” по БТВ.

„Задължително е да се знае какви хора се опитват да преминат границата. Дали това са бежанци, или икономически емигранти, които просто търсят по-добър живот в Европа. Тогава правилата и механизмите са други”, заяви Манолова. Според нея нелегално преминаващите трябва да бъдат върнати по местата, от които идват. „Ясно е, че през нашите граници могат да минат и други хора с други намерения”, посочи Мая Манолова.

Манолова иска възпитателните училища-интернати да се закрият, генерирали престъпност

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на правосъдното министерство да се закрият възпитателните училища-интернати, тъй като според нея ...

Тя подчерта, че извън контрола на границите не се вижда друг проблем, който застрашава сигурността на страната, а именно проблемът със социалното изключване, възможностите на радикализация на гетата, включително и в България. „Мисля, че в България, макар да не го разбираме напълно, сме още повече застрашени от това, което може да се случи в нашите гета. Хората са бедни, отчаяни и в подходяща форма за радикални проявления”, уточни Манолова.

По думите ѝ фокусът на държавата трябва да бъде върху тези гета. „Като омбудсман се налага в движение да пренаредя своите приоритети, но освен правата на българските деца, друг проблем, с който ще се заема е социалното изключване. Това, което се случва в ромските гета е непопулярна тема, която обаче все повече застава на дневен ред”, каза още омбудсманът.

Според нея проблемите в страната се неглижират и държавата се сеща за тях, когато се случи нещо, както в Гърмен. „Най-притеснителна е липсата на образование и социална перспектива върху хората, живеещи в такива условия. Социалното изключване е проблем и за хората в малките населени места”, допълни Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com