X
 
 

Манолова и КНСБ внесоха в НС пакет от мерки срещу "модерното робство"

525 0
photo of Манолова и КНСБ внесоха в НС пакет от мерки срещу "модерното робство"
Омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров щвнесоха в деловодството на НС пакет от законодателни промени, които да прекратят т. нар. „модерно робство“ – неизплащането на работни заплати, осигуровки, обезщетения, неизпълнени социални ангажименти и др.

"Заедно с КНСБ внасяме пакет от законодателни мерки срещу експлоатацията на труд и модерното робство в 21 век. Ежедневно сме залети от жалби срещу работодатели, които не плащат заплати, осигуровки, извънреден труд и не изпълняват своите социални ангажименти", заяви Манолова, цитирана от Фокус.

„Налага се ежедневно да гасим пожари, изброили сме над 20 случая, част от които сме посетили и лично“, обясни Мая Манолова и даде примери със случаи в Бобов дол, Варна, София, Дупница и други.

„Това са случаи на експлоатация, на „модерно робство“, работникът работи безплатно, не му се плаща, а семействата им гладуват“, заяви тя.

„Работниците са от шивачки до миньори, които страдат от техните работодатели“, коментира омбудсманът. „Част от тези случаи са вбесяващи, няколко пъти съм била на място, споделям гнева и отчаянието на работниците“, каза още Мая Манолова.

Предлагаме да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници, коментира още тя.

„Предлагаме промени в 7 закона, основните ни предложения са за решаване на конкретни проблеми, възникнали в практиката“, заяви тя.

Подписаха колективния трудов договор в мина "Оброчище"

След дълги преговори беше подписан колективният трудов договор между протестиращите миньори в "Оброчище" и концесионера на мината - дру...

„Предлагаме да се даде възможност на работниците да започват производство по несъстоятелност, когато работодателите им са в неплатежоспособност“, обясни Мая Манолова. Според нея трябва да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки. По думите й трябва да се направят промени в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служители от фалирали предприятия. „Предлагаме да бъдат разширени контролните правомощия на Инспекцията по труда“, каза още омбудсманът.

Утре ще упражня правото си на конституционна жалба и ще внеса в Конституционния съд жалба срещу член 245 от Кодекса на труда, който задължава работодателите при финансови затруднения да разплащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения, заяви още тя.

„Разбирането ми като обмудсман и текстът на Конституцията е пределно ясен - за положения труд се дължи пълно възнаграждение в зависимост от качеството му и от неговия обем“, заяви тя.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мартин Карбовски: Русия, прости!

"Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение. Но днес ми се свива сърцето и ...

missing image
Иван Бакалов: Медиите нарочно мълчат за ...

"На пресконференция в БТА Слави Трифонов обяви, че дарява парите от концерта в Лондон за деца с увреждания. Сумата според различни изто...