Манолова обеща да отнесе до институциите проблема с бруцелозата в Рила

2839
Манолова обеща да отнесе до институциите проблема с бруцелозата в Рила
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с болните от бруцелоза жители на общините Рила и Кочериново, както и с фермери и ветеринари от района. Жертвите на болестта вече са 33.

Тя обеща да се обърне към Министерството на земеделието и Министерството на здравеопазването, за да вземат те необходимите мерки за предотвратяване на разпространението на болестта, предаде БНР.

Ограничиха придвижването на голямо стадо в кюстендилско село

Стадо от 30 кози и 478 овце на фермер в планинското село Падала остава под забрана за придвижване, съобщиха от областната Агенция по ко...

"Какво означава, че след 100 дни пробите продължават да са положителни? Означава, първо, че лечението не е ефективно и, второ, че, може би, продължава да има случаи на бруцелоза или че се консумират продукти от заразени животни, които не са били унищожени. Ще настоявам да се вземат всички мерки за ефикасно, безплатно, контролирано лечение по съвременни европейски образци, защото действително ситуацията не е за подценяване", заяви Манолова.

Ветеринарният лекар Първан Банков определи ситуацията като "изключително опасна", а разяснителната кампания - като "крайно недостатъчна".

"Бруцелозата може да бъде адекватно използвана и като бактериологично оръжие. Това е една от най-тежките зооантропомози, с трайни и тежки последствия за здравето на човека. България няма опит за лечение на това заболяване, защото то не е познато от 40 г. насам", заяви той.

Според Банков всички хора в огнището на болестта трябва да бъдат изследвани. Местни фермери заплашиха с готовност за протест заради разрешение, позволяващо на животновъд, чието стадо е било в огнището на болестта, да го премести.

Отново бруцелоза в Рила

При 15 животни е установена положителна проба за бруцелоза в района на град Рила, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Кюс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com