Масов протест срещу "Топлофикация - София"

25906
Масов протест срещу "Топлофикация - София"

Протестите срещу монополните дружества в страната не стихва. Днес, 10 февруари, от 11:00 часа пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще се съберат недоволни от произвола на "Топлофикация - София" граждани. Протестът е част от инициативата "Да запалим Топлофикация".

От сградата на МИЕТ гражданите ще тръгнат на протестно шествие по маршрут МИЕТ – Столична община – Народно събрание. Това е поредна демонстрация на гражданите на София, след като на 20 януари изгориха декемврийските си сметки за парно пред Столична община. На протестното шествие ще се обявят някои от основните нарушения на Топлофикация и основните искания: всеки потребител да може да сключи индивидуален договор с Топлофикация; премахване на термина "прогнозно количество"; възможност за отказване от услугата.

На събитието организаторите ще информират гражданите за техните права и ще раздадат бланки за подаване на жалба към Топлофикация.

С шествието гражданите на София показват солидарност с гражданите от Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев и Сандански, които също излизат за пореден път на протест срещу ЧЕЗ. Протести се предвиждат днес и в Русе, Бургас, Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Варна, Шумен, Белене, Ямбол, Велико Търново, Монтана, Добрич и Кърджали.

Мотото на протестното шествие е: "Няма да ви търпим простотията, не и за наша сметка (на гражданите).

Исканията към енергийния сектор са национализация на ЕРП-тата. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в енергийния сектор; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията, произведена от "АЕЦ Козлодуй" да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите; уредите да отчитат в мегаватчаса; реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com