Международни експерти предлагат нов план за управление на Пирин

1915
Международни експерти предлагат нов план за управление на Пирин
Снимка: Pixabay

Отхвърляне на проекта за нов план за управление на Пирин, както и приемане на изцяло нов план за управление - това предлагат експерти от независима консултантска фирма за развие Dalberg.

На пресконференция днес (29 януари) в БТА, World Wide Fund for Nature (WWF) представи доклада относно строителството на ски курорти в Пирин, изготвен от консултантската фирма и поръчан от WWF. Фирмата е независим консултант, работещ с количествени и качествени данни, занимаващ се с устойчиво развитие и опазване на околната среда.

Протестът срещу решението за Пирин - в цели 18 града, включително в чужбина

Протестът срещу решението на правителството от 28 декември, 2017 година за изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин" ...

Целта на доклада е да разгледа как може да се развие икономическият потенциал, който прелага Национален парк "Пирин", но това да се случи чрез устойчиво развитие и опазване на планинския район. Или казано другояче - посоките за развитие и бизнес възможности за Пирин извън ски туризма. Също така – да се опишат рисковете и начините да се разработи план за това. 

Анализът разглежда и факта, че мотивите в основата на бизнес модела за разширяване на ски зоната са слаби. Ски зоната има неясен икономически ефект върху местната икономика към днешна дата – безработицата е нараснала, населението е намаляло, а цените на недвижимите имоти драстичното са се понижили. Банско също така не усвоява ефективно потенциала на съществуващата материална база. В допълнение се очаква климатичните промени да повлияят на снежната покривка, увеличавайки зависимостта от изкуствен сняг, драстично увеличавайки цената на управлението на ски-зоната и поставяйки под въпрос наличните водни ресурси, се посочва в доклада.

"Развитието на ски зоната в преследване на краткосрочна печалба вече е довело до големи поражения върху Пирин. Българското правителство не може да продължава да настоява да разреши увеличението на ски зоната 12 пъти. Вместо това трябва да чуе гражданите, които искат Пирин да бъде опазен. Устойчивото икономическо развитие може много по-добре да реализира дългосрочния потенциал на парка и да увеличи възможностите за туризъм извън ски-туризма, разработвайки целогодишни дейности за привличане на посетители извън зимните месеци", заяви Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

Експертите от Dalberg представят 4 основни стъпки за опазването на Пирин и неговото икономическо развитие, без да се застрашава природата: отхвърляне на проекта за нов план за управление на Пирин, стратегическо проучване и оценка, разглеждане на рентабилни възможностите за приходи, както и приемане на нов план за управление.

ЕК: България трябва да подложи на ОВОС плана за "Пирин"

Европейската комисия е категорична, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или идейност, които може да засегн...

В доклада се казва още, че Пирин би могъл да служи за пример в устойчивото управление на планински екосистеми в България и света, а природата му да бъде запазена за поколенията днес и в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com