Металурзите се пренасят в София

3342
Металурзите се пренасят в София
Работниците от ОЦК-Кърджали ще изразят недоволството си пред сградата на "Интертръст холдинг" и българския парламент

Протестиращите работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали преместват протеста си в столицата. Те ще пристигнат в София, за да изразят недоволството си пред сградата на "Интертръст холдинг", а след това и пред българския парламент, предаде БГНЕС.

42 дни вече продължава протестът на работещите в ОЦК. Металурзите нямат нито едно плащане, с изключение на средствата от социалното подпомагане. Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си.

По данни на КНСБ в акцията в София ще се включат над 100 души. Освен с автобуси, металурзите пътуват и с лични коли. Между 10.00 и 11.00 часа те ще протестират пред сградата на "Интертръст холдинг", собственост на Валентин Захариев, след което ще се пренесат на площада пред Народното събрание. Металурзите ще внесат в Народното събрание и протестна декларация с искане неплащането на заплати да бъде обявено за криминално деяние и некоректните работодатели да бъдат съдени по Наказателния кодекс. От месец септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева. Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието също обмислят да напуснат и то колективно, ако до Великден не получат дължимото. Така поне ще могат да се регистрират в Бюрата по труда и да получават обезщетение от там.

КНСБ вчера съобщи, че работниците са решени дори да направят палатков лагер пред Областната управа в Кърджали.

"Ние питаме къде са парите от продадения цинк и олово през есента на миналата година", каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет на синдиката Валентин Никифоров. От КНСБ настояват да разберат дали ръководството на ОЦК ще има реална възможност да плати възнагражденията на работещите там и кога това може да се случи. От синдиката обясниха също, че миньорите от "Горубсо - Мадан" АД имат готовност да подновят работа още през тази седмица, ако бъде финализирана сделката за мините. Вече са закупени лични предпазни средства за трудещите се там, изпълнени са предписанията на инспекцията по труда.

Жертвите на Захариев изнемогват, металурзите идват в София

Около 100 души от ОЦК – Кърджали ще излязат на протест утре в София,. Работниците и служителите от ОЦК ще протестират от 10:00 ...

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com