Митов обсъди с полския външен министър ремонта на МиГ-овете

2396
Митов обсъди с полския външен министър ремонта на МиГ-овете
Снимка: БГНЕС

Миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения обсъдиха министърът на външните работи Даниел Митов и полския му колега Гжегош Схетина в рамките на Общия дебат на 70-ата сесия на ОС на ООН. Сред поставените въпроси беше и този за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29.

Митов пред Схетина изтъкна, че следва да се работи в посока на финансирането за отваряне на миграционни центрове извън територията на ЕС и посочи, че страни като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие.   

1,6 млрд. лв. ще струва подръжката на МиГ-овете до 2029 г.

Ремонтите на наличните самолети МиГ ни излизат скъпо и прескъпо. Информацията съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев по време на...

В рамките на деня българският външен министър разговаря и с македонския си колега Никола Попоски. Обсъдени бяха миграционната криза, двустранните отношения, както и проекти от взаимен интерес. Митов говори за приоритетите на България в областта на инфраструктурните, транспортните и енергийните проекти, съобщават от пресслужбата на външно министерство. „Може да разчитате на нашето сътрудничество при изпълнение на важни и за двете страни проекти“, посочи българският първи дипломат. Двамата външни министри се обединиха около необходимостта от задълбочаване на трансграничното сътрудничество и изграждането на Коридор 8 с европейски средства.

Сред обсъдените теми бе и Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство, чието подписване е в интерес и на двете страни. Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по темата и стана ясно, че следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония във връзка с преговорите по Договора ще се състои скоро в София. Обсъдена бе и възможността за организиране на бизнес форум между двете държави.

Двамата външни министри дискутираха и актуалната ситуация с миграцията като изтъкнаха необходимостта от международно сътрудничество за справяне с кризата. Министър Митов акцентира върху идеята за създаване на зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които е необходимо международно съгласие. От своя страна Министър Попоски изрази силното си безпокойство от миграционната вълна към региона и големия бежански поток, който минава през страната. Външните министри на двете съседни страни осъдиха проблема с трафика на хора и се обединиха около необходимостта от завишаване на наказателната отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com