МК: Трябва да се изясни дали "Излел е Дельо хайдутин" в "Утреландия" е на Валя Балканска

22869
МК: Трябва да се изясни дали "Излел е Дельо хайдутин" в "Утреландия" е на Валя Балканска

Експертите от Дирекция „Авторско право и сродните му права” на Министерството на културата се опитват да изяснят случая с голямата ни народна певица Валя Балканска и изпълнението на "Излел е Дельо хайдутин" във филма "Утреландия". За целта има съдействие и на двете дружества за колективна защита на авторските и сродни права – „Музикаутор” и „Профон”, след като се появиха и противоречиви твърдения. В някои публикациите се посочва, че самата песен не е във филма, а е използвана само в трейлър към него, се казва в съобщение от Министерство на културата. 

Родопските гайди свириха Smoke on the Water на Deep Purple в метростанция

Валя Балканска и родопските гайдари изненадаха тази сутрин забързаните минувачи в метростанцията пред Софийския университет с класическ...

От ведомството припомнят, че фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите ѝ са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон.

Колкото до изпълнението на Валя Балканска, то трябва да се установи категорично дали наистина е било използвано нейното изпълнение и тогава ще може да се твърди, че са нарушени нейните сродни права като изпълнител. За целта е необходимо да се установи по безспорен начин използването във филма на песента в изпълнение на Валя Балканска, тъй като от това зависи дали тя може да претендира, че правата ѝ са нарушени.

Ако е направен обаче изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, то тогава за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com