Множество посетители в деня на отворените врати в БНБ

5977
Множество посетители в деня на отворените врати в БНБ
Снимка: БГНЕС

В деня на отворените врати на БНБ при неочаквано висок интерес хората имаха възможност да бъдат надникнат в много кътчета на трезора, водени от служители на банката, които влязоха в ролята на екскурзоводи, предаде БГНЕС.

В големия салон на банката за спомен всеки желаещ можеше да си направи снимка, която да бъде отпечатана върху банкнота, подарък от БНБ за посетителите. Това, което впечатли повечето хора бе самата сграда, която е внушителна по размер, а и със своята много стилна и богата орнаментика. “Особено съм впечатлена от сградата, която е внушителна. С този мрамор, тези орнаменти, дървеният таван който е по-впечатлително изрисуван от църква. Показаха ни портрети на всички управители на банката от два века назад, както и монетите, които са били изсечени през времето”, разказа една от посетителките Росица Стайкова. Сградата на банката е една от тези, принадлежащи на стария градски център. Построена е в периода 1934-39 г. Дело е на екип от двама известни по онова време архитекти - Иван Васильов и Димитър Цолов.

БНБ най-сетна оповести колко е била заплатата на Искров

Бившият управител на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е получавал заплата в размер на 16 546 лв. Възнагражденията на подупра...

През 1978 г сградата на БНБ придобива статут на паметник на културата. Вътрешната украса на сградата е правена по концепция на проф. Михайло Парасчук. Един от най-забележителните детайли от интериора на банката са витражите, които са дело на Дечко Узунов, проф. Иван Пенков и Марин Маринов. Музейната сбирка беше една от най-интересните зони за повечето посетители в деня на отворени врати.

БНБ е емисионната институция на държавата, т.е. тя има право да пуска банкноти в обращение и затова показват историята на парите по днешните български земи като се започва от тракийските монети, минава се през гръцки и римски монети, такива, сечени от византийските императори и първата българска държава, както и всички банкноти, които БНБ е печатала до последната възпоменателна монета, пусната преди дни по повод Съединението.

 

 

УС на БНБ прибрал 1 млн.лв. заплати и бонуси миналата година

През 2014 г. - годината, в която фалира КТБ, членовете на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) са получили заплати и б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com