Морфов: Превръщат Народния театър в дъщерна фабрика на Доган и Борисов

5775
Морфов: Превръщат Народния театър в дъщерна фабрика на Доган и Борисов
Снимка: БГНЕС

Аз съм против липсата на морал и политическите назначения, които превръщат културния институт в дъщерна фабрика на сараите на Доган и Борисов... Нарушава се изконното право - независимостта на Народния театър като културна институция. Това е моят протест и той продължава. Това заяви главният режисьор на Народния театър Александър Морфов в интервю за "Площад Славейков".

То идва само ден, след като стана ясно, че Морфов отново е надраскал вратата на кабинета на пиара на театъра Велислава Кръстева с надписи "Приемна на ДПС", но този път и на директора Васил Василев с "Официален офис на ДПС". 

През 2022 година Кръстева оглави отдел "Връзки с обществеността" в Народния театър, а скоро след това вратата ѝ е беше надраскана с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган", ДПС и "Изчезвай", а табелката с името ѝ изкъртена. Директорът Василев - колега на Кръстева от правителството "Орешарски", в което двамата бяха зам.министри на културата, подаде сигнал в полицията за рушене на паметник на културата от неизвестен извършител. Няколко дни по-късно в писмо до медиите Морфов призна, че именно той е извършителят.

"Никой от моите колеги, тези, които отидоха на поклонение при президента, както навремето при Тодор Живков, никой не разбра, че аз исках да защитя достойнството и честта на театъра, не на себе си", казва Морфов в интервюто.

Той го атакува директора и е категоричен, че протестът му е срещу него. Според режисьора директорът "узакони цялата тази безмозъчна партийна централа, която създаде в Народния театър", и искал да управлява като частна фирма. За Морфов той е купил артистите и разцепил театъра на две. Режисьорът съобщава и за ново напускане - на главния художник на осветлението. 

Той споменава в разговора още веднъж почетния лидер на ДПС и лидера на ГЕРБ, като казва, че директорът е "хванат в примката на Доган, Борисов и цялата тази компания. На тях отдавна съм им трън в очите". Режисьорът казва още, че очаква да бъде уволнен дисциплинарно веднага.

Припомняме, че лед скандала в театъра служебният министър на културата Велислав Минеков поиска смяна на ръководството на театъра, тъй като, по думите му, сред тях има политически обвързани. В резултат на всичко това своите оставки дадоха драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com