МС: Децата и учениците ще получат училищен плод и мляко еднократно

4400
МС: Децата и учениците ще получат училищен плод и мляко еднократно
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Децата и учениците ще получат еднократно оставащите доставки по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, които ДФ „Земеделие“ прилага. Предоставяните за консумация продукти ще бъдат плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка. Продукти ще бъдат опаковани в индивидуални опаковки. Децата и учениците ще получат полагащите им се количества продукти за периода 13 март - 13 май 2020 г. Доставката ще се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните изискванията за транспортна и лична хигиена.

Това реши на днешното си онлайн заседание Минситерския съвет.

На първа инстанция: Съдът отмени противоречива наредба за "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени измененията и допълненията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схе...

Мярката беше първо обявена от социалното министерство, което посочи, че в нея ще участват и служители от "Социалния патронаж", не само персонала на отделните училища. 

Продуктите от "Училищен плод и мляко" ще бъдат доставяни по домовете на децата, заявиха миналата седмица от МСТП. Трябваше след Великденските празници служители на социалните патронажи към общините да започнат разнасянето на млечните продукти и плодовете по домовете на децата, включени в схемата "Училищен плод и мляко".

Програмата обхваща над 420 000 деца от 1 до 4 клас, които след въвеждане на извънредното положение не получават предвидената помощ.

В същото време Държавен фонд "Земеделие" вече е организирала закупуването на млечните продукти и сезонните плодове от българските производители, които и преди обявяването на извънредно положение са доставяли храните, подчертават днес от МС.

ДФ „Земеделие“ е изплатил 3.24 млн. лв. по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 3.24 млн. лева по двете схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ ...

Получената помощ ще бъде приета и разпределиена чрез списъци с адресите на децата от директорите на училищата.

Точно срещу тези доставки по домовете вече се чуха гласове против. Директор на училище във Враца се обяви категорично срещу раздаването на хранителни продукти по мерките "училищен плод" и "училищно мляко" по домовете. Според него акцията поставя учениците и учителите в риск. Педагозите по думите му трябва да обикалят домовете на децата, за да раздават пакети с по 300 грама кашкавал и 2 броя краставици.

По думите на Румен Петков - директор на училище "Васил Левски" във Враца разпореждането за раздаването дори не дошло от Министерство на образованието и науката - оказа се, защото няма решение на МС за това: "Това цялото мероприятие е много странно, защото беше задействано от едно нищо и никакво писмо от Изпълнителния директор на Фонд „Земеделие”. Няма никакъв официален документ в нашите официални канали за комуникация на училищата, но така или иначе Министерство на земеделието се задейства с пълна сила, във всички училища в цялата страна, в които има деца от начален етап.", каза той вчера.

Малко по-късно по време на редовния сутрешен брифинг на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса, журналист зададе този въпрос на щаба. Оказа се, че питащият е един от родителите, които са се отказали да получават храна от програмата в дома си. "И до нас дойдоха такива сигнали, разговаряли сме с Министерството и те трябва да вземат решение по този въпрос", коментира кратко проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на НОЩ.

По програмата "Училищно мляко" са предвидени 10 млн. лева

Близо 10 млн. лв. е бюджетът за доставки на мляко и млечни продукти в училища и детски градини през следващата учебна година, съобщават...

От Министерския съвет обясняват решението си с препоръки на ЕК: "Тази възможност се предоставя съгласно препоръките на ЕК към страните – членки за взимане на гъвкави решения относно администрирането на двете училищни схеми на национално ниво и е във връзка с извънредните мерки заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Съгласно указанията на ЕК, двете схеми следва да се прилагат в съответствие с условията за допустимост и контрол на разходните, одобрени от Брюксел."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...