Мюфтийството обжалва решението за музея в Кърджали

8968
Мюфтийството обжалва решението за музея в Кърджали
Снимка: БГНЕС

Мюсюлманското вероизповедание обжалва пред Апелативния съд в Пловдив решението за собствеността върху сградата на Историческия музей в Кърджали, предаде БГНЕС.

На 16 юни излезе решението на Окръжния съд в Кърджали, с което искът на Мюфтийството за земята и сградата на музея бе отхвърлен като неоснователен. Областният управител Бисер Николов днес депозира писмен отговор по въззивната жалба на Главното мюфтийство. В него той излага аргументи за нейната неоснователност, както и за необходимостта решението на Окръжния съд в Кърджали да бъде оставено в сила, съобщиха от администрацията.

Заседанията в Съдебната палата бяха придружавани с протести, градът беше блокиран от полиция и жандармерия заради евентуални безредици, сградата беше отцепвана с метални заграждения и поставяна под засилената охрана на кордон от униформени, а до нея нямаше достъп с автомобили. Казусът по реституските претенции на Мюсюлманското вероизповедание в София бе решен в полза на държавата, представлявана от областния управител на Кърджали. Съдията-докладчик по делото Веселина Кашикова заяви тогава, че няма и минимално съмнение в решението си. Мюсюлманското вероизповедание трябваше да заплати на държавата разноски в размер на 91 062 лева. Решението на окръжната инстанция можеше да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив в 14-дневен срок от връчването му на страните. Адвокатът на Главното мюфтийство Красимир Руев е внесъл жалбата в срок, но не е платил държавната такса по иска. Само за делото в Кърджали мюсюлманите внесоха 30 000 лева, а за това в Апелативния съд по-късно са превели около 15 000 лева, очаква се насрочване на датата.

На последното заседание по делото от 14 май т.г. Кашикова отказа спиране на производството, каквото бе поискал адвокатът на Главното мюфтийство Красимир Руев заради казуса на бившия главен мюфтия Недим Генджев в Софийския апелативен съд. Общо 4 бяха съдебните заседания в Кърджали по казуса за собствеността на музейната сграда и терена, върху който е построена тя. Директорът на Историческия музей Даниела Коджаманова заяви, че сега е необходимо обществеността да запази спокойствие. Тя се е консултирала с юристи, които са подчертали, че мотивите в решението на окръжния съдия Веселина Кашикова, докладчик по делото, са много сериозни и е възможно да не се стигне до ревизия.

Припомняме, че председателят на Висшия съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед бе трети в листата на ДПС в Кърджали и вече е депутат. Той подари картина, изобразяваща уникалната музейна сграда, на турския вицепремиер Бекир Боздаг, който пристигна обиколка в България и огледа вакъфските имоти. После в българските съдилища Мюсюлманското вероизповедание заведе над 80 иска за връщане на собствеността върху тези имоти, а делата в различни градове провокираха мощни протести и сблъсъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com