Мутафчийски: Ние преживяваме втори малък пик, често влизаме в спорове с премиера

13579
Мутафчийски: Ние преживяваме втори малък пик, често влизаме в спорове с премиера
Снимка: Правителствена пресслужба

Председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски отново повтори, че в началото на април сме преминали през лек пик на коронавируса и е категоричен, че всяко едно разхлабване на мерките ще доведе до ръст на заболелите.

"В други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболеваемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата", заяви Мутафчийски пред Нова телевизия.

56 са новите случаи на COVID-19, общият брой достигна 1290

56 са новите случаи на COVID-19 у нас, а общият им брой достигна 1290. Това стана ясно от думите на началника на Националния кризисен щ...

"Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени.

Не сме стояли затворени - гърци, сърби, италианци, французи - те стояха. Ние никога не сме били затворени. До скоро можеше да се отиде и до откритите пазари, така че е малко пресилено всичко. Едни от най-либералните мерки имаме, но дадоха отлични резултати. Но сега е на път да се провали всичко. Всичко стана малко криворазбрано и сега се разсъждава - няма да носим маски, ще излизаме. Вчера броих от 25 души, само 1 една възрастна носеше правилно маска. Това е лично моя констатация".

Относно дебата около отварянето на парковете: "За парковете винаги съм казвал, че не е животоспасяващо за нацията, Въпреки че имаше много мнения за тях, включително и от вицепрезидента. Събиране на големи групи хора с бири в ръка, което е повече от двама души, е реална опасност за предаване на заразата. Оказа се, че има 1%, който не се съобразява с мерките".

Според него всяко разхлабване на мерките неминуемо може да доведе до ръст на заболеваемостта."Това бяха полумерки, които полу се изпълняват. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс. Всеки от нас трябва да има съвест, когато излизаме навън. Неминуемо всяко разхлабване може да доведе до ръст и това винаги е било предмет на спор с изпълнителната власт, включително и с премиера. И много често влизаме в сериозни спорове. Веднъж ние налагаме мнението, друг път оставяме да разгледаме мотивите на премиера. Но трябва да се знае, че който и да обявява радостната новина за разхлабването на мерките, трябва да завършва с изречението, че това се прави с ясното съзнание, че може да доведе до ръст на заболеваемостта. Защото в Германия го казват, но правят една голяма болница на мястото на голям стадион".

Още 63-ма заразени с COVID-19 за последното денонощие у нас

За последните 24 часа в България са регистрирани нови 63 случая на заразени с коронавирус. 25 от заболелите са хоспитализирани. Така, о...

"За учениците вие чухте от министъра, че това е планирано мероприятие  за края на май. Нужна е подготовка. Или започват най-малките с всички рискове, или големите, като там мотивите са други - матури, кандидат-студентските изпити. Дори и в условия на коронавирус животът не може да спре. И понеже не се вижда краят на това нещо, нашият живот трябва да го адаптираме към този вирус. Все пак сме съгласни, че трябва да се направи опит за нормализиране. От щаба обичаме да говорим на теми, които има шанс да се сбъднат, иначе всеки може да дава перфектните указания. Повече от западните страни препоръчват да се възстановят учебните занаятия, но дават и препоръки. Най-реално за учениците е големите да се върнат и за специализираните гимназии, които трябва да направят практиките си", сподели професорът. Относно това дали ще има КПП-та за Гергьовден допълни, че това е изцяло в ръцете на изпълнителната власт.

"Огромно желание имаме да казваме, че имаме карантина, пък то да няма. Съобразявайки се с всички желания, ще се окаже, че няма никаква карантина. Невъзможно е събиране на голяма група от хора, това не е рестрикция, а необходимост. По отношение на спортните мероприятия това изобщо не стои на дневен ред", категоричен бе Мутафчийски, като заяви, че ще заема тази длъжност, "докато правителството, което ме е посочило за това място, не ме освободи".

Вижте още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com