Музеят на куклите във Варна е единственият на Балканския полуостров

27991

Музеят на куклите е единственият не само в България, но и на Балканския полуостров, съобщи БГНЕС.

В музея са представени почти всички видове театрални кукли. Тук са експонатите на куклите от емблематични награждавани спектакли и много успешни за Варненския куклен театър, заяви Красимира Христова, уредник на Музея на куклите към Варненския куклен театър.

Община Варна с безплатен достъп до Националния туристически регистър

Варна е сред първите общини, подали данни за туристическите обекти в Националния туристически регистър. Към момента от общо 284 общини ...

Христова съобщи, че експонатите са около 140, подредени са като композиция от отделни спектакли. Тук запознаваме зрителите въобще с кукленото изкуство, добави Христова. Тя каза, че в музея могат да се видят и творбите на изтъкнати български сценографи. В музея едни от най-ценните експонати са най-старите кукли, участвали в постановки още от създаването на театъра, което се е случило в далечната 1952 година. Това са т.нар механизирани кукли с клавишна система, изобретени от Георги Сараванов, основателят на Варненския куклен театър.

"Наред с тези сложни механизми можете да видите кулите на конци, това са марионетките, техните разновидности – сицилиански марионетки, комбиниран вариант марионетки, ръкавичните кукли, куклите – маски, естрадни кукли, куклите на маса, кукли на щеки и много други", добави още Красимира Христова.

Музеят е открит на 12 юли 1985 г., когато отваря врати новата сграда на Варненския куклен театър. Създаден е по идея на Велико Бърнев - драматург в театъра по това време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com