Музикаутор регистрира над 33% ръст на събраните авторски възнаграждения за музика в България

686
Музикаутор регистрира над 33% ръст на събраните авторски възнаграждения за музика в България
Снимка: Музикаутор

През 2022 г. организацията на композитори и автори МУЗИКАУТОР регистрира поредна година на рекордни приходи в размер на близо 13 млн. лева. Сумата, събрана за възнаграждения на авторите на музика и музикалните издатели, е над 33% по-висока от приходите през 2021 г. Това става ясно от годишния отчет на МУЗИКАУТОР за 2022 г., приет от Общото събрание на организацията, което се проведе в понеделник в „Софарма Ивент Център“.

Като организация за колективно управление на права МУЗИКАУТОР събира авторски възнаграждения за използването на музика от телевизии, радиа, кабелни оператори, дигитални платформи и сайтове, хотели, заведения, организатори на концерти и други събития с музика и други. „Генерираните от МУЗИКАУТОР приходи през 2022 г. са безпрецедентни и показват съществената роля на музиката за различните бизнес модели, заради което те следва да уреждат правата за нея“, каза по време на представянето на отчета Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Събраните авторски възнаграждения след това се разпределят по индивидуални партиди на автори, както и към музикални издатели и чуждестранни дружества. В документа се посочва, че през 2022 г. организацията е разпределила близо 10 млн. лева, като сумата за чужда музика е над пет пъти по-висока от тази за български репертоар. „МУЗИКАУТОР отдавна отчита тази все по-задълбочаваща се тенденция. Тя се дължи на факта, че на територията на България използването на чуждестранен репертоар е много по-голямо от това на българска музика“, обясни Иван Димитров.

Въпреки това МУЗИКАУТОР предприема политики в подкрепа на българското творчество. Част от тях е подпомагането на индивидуални проекти на български творци чрез Културния фонд на организацията. През 2022 г. бяха отпуснати грантове между 1000 и 4000 лева на близо 100 млади и утвърдени автори в популярната, класическата и музиката на фолклорна основа. Откакто започна да функционира през 2011 г. досега Културният фонд на МУЗИКАУТОР е реализирал девет сесии, в които е подкрепил повече от 600 проекта на обща стойност близо 1 900 000 лв.

Иван Димитров посочи още кампаниите, с които МУЗИКАУТОР подкрепя българското творчество и културното развитие на България. Сред тях са „Земя на таланти“ – съвместна рубрика с Българското национално радио, влогът „Музика на-право“, който цели по-добро разбиране за труда на творците, както и инициативата „Светилник“, която събра редица партньори в каузата българските училища да бъдат дарени със собствени авторски химни.

„Партньорствата бяха във фокуса на организацията през 2022 г.“, каза Иван Димитров, като акцентира върху взаимодействието в Алианса за развитие на творческите сили (АРТС). АРТС обединява организациите за колективно управление на права МУЗИКАУТОР, Филмаутор и Артистаутор, както и Асоциацията на филмовите продуценти и Асоциацията на професионалните фотографи. Неговата цел е да подпомогне експертно държавата за адекватно законодателство и правоприлагане в сферата на авторските права.

Повече за дейността на МУЗИКАУТОР и постигнатите резултати можете да научите от годишния отчет за 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com