МУЗИКАУТОР взе участие в Общото събрание на CISAC в Мексико заедно с над 70 авторски дружества от целия свят

902
МУЗИКАУТОР взе участие в Общото събрание на CISAC в Мексико заедно с над 70 авторски дружества от целия свят
Снимка: Музикаутор

Българската организация МУЗИКАУТОР участва със свое представителство в Общото събрание на CISAC (Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори), което се състоя от 31 май до 5 юни в Мексико Сити.

Това е първото Общо събрание на CISAC, което се провежда присъствено след пандемията, т.е. от четири години насам. Негов домакин бе SACM (Организацията на авторите и композиторите на Мексико), а участие в него взеха представители на 72 организации за колективно управление на авторски права от целия свят.

„Цветът се завърна в света на CISAC под формата на човешко и социално взаимодействие“, заяви президентът на CISAC и съосновател на ABBA Бьорн Улвеус. Във встъпителните си думи той изтъкна, че през годините, в които е начело на международната организация, е оценил изключителната отдаденост и посветеност на хората, които работят в подкрепа на творците.

Той насочи вниманието на участниците към предизвикателствата, през които преминават авторите днес. Сред тях са силното обезценяване на авторския труд от стрийминг платформите и принудата да работят нещо друго пред това да продължат мисията си на творци. Бьорн Улвеус подчерта три основни направления, които трябва да бъдат приоритет за организациите, защитаващи авторския труд – първо, подобряване на метаданните за авторите и техните произведения, второ, осигуряване на тяхната разпознаваемост в света на стрийминга и трето, изкуствения интелект, който генерира все повече правни, етични и политически казуси наред с неговите положителни страни.

България също имаше свое представителство в рамките на международната среща. Това бе изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров, който заяви: „Огромната ми надежда е в това, че новосформираното правителство в България ще разпознае приоритетите за работа на CISAC и в България ще успеем да постигнем най-високите нива на защита на авторското право в подкрепа на творчеството“.

Общото събрание на CISAC прие работната програма на организацията, а също избра и двама нови вицепрезиденти на CISAC за периода 2023 – 2026 г. – японския художник Казухико Фукуоджи и испанския сценарист и режисьор Анхелес Гонсалес-Синде Рейг.

В рамките на посещението си в Мексико делегацията на президента и вицепрезидентите на CISAC имаше честта да се срещне с президента на Мексико – Андрес Мануел Лопес Обрадор

първата дама, които изразиха своята подкрепа за творческите индустрии и защитата на авторските права.

Общото събрание на CISAC за 2023 г. завърши с благодарствени речи към организаторите и с видеоматериал с най-важните моменти от няколкодневното събрание. Финалът бе под звуците на концертно изпълнение на детски хор по музика на световноизвестния мексикански композитор Артуро Маркес.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...