МВнР: Позициите на членове от съвместната комисия не обвързват с решения правителствата на двете страни

2196
МВнР: Позициите на членове от съвместната комисия не обвързват с решения правителствата на двете страни
Снимка: БГНЕС

Работата на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения. Около това становище са се обединили външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи в телефонен разговор помежду им.

Според тях дейността на комисията е основен елемент по прилагане на договора от 2017 година и цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото. Общото разбиране на двете страни за ключовото значение на работата на комисията и постигането на конкретни резултати беше подчертано и в рамките на заседанието на правителствата на 25 януари, което се проведе в София.

МВнР с остра реакция след срещата на Пендаровски с незаконното ОМО „Илинден“

МВнР изрази загриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създ...

Като независими учени и експерти, както и граждани на демократични общества, членовете на комисията имат право публично да изразяват свои позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с предприемане на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни. Повод за декларацията стана призива на съпредседателя от македонска страна Драги Георгиев, който по-рано днес предложи работата на комисията да бъде замразена. Мотивите му са, че за година две ще се нормализира политическата атмосфера и така работата й щяла да тръгне по-добре.

Подкрепяме заявената на 25 януари от двамата съпредседатели готовност за активизиране на контактите на комисията. Призоваваме членовете им към динамична и ползотворна работа в интерес на гражданите на България и Северна Македония. Външните министри като политици изразяват готовност да продължат да подкрепят дейността на комисията, включително със съвместно честване на личности и събития от общата история на двете държави, се казва в позиция на външно министерство, прочетена пред медиите от директора на пресцентъра Митко Димитров. Той обяви, че утре министър Теодора Генчовска, заедно със заместника си Велислава Петрова и председателят на ПК по култура и медии Тошко Йорданов ще присъстват на честването на 150-та годишнина от рождението на Гоце Делчев в Скопие. Честването ще премине без присъствието на македонския външен министър Буяр Османи, който е обявил, че е извън страната.

От пресцентъра съобщиха също, че външният ни министър е провел разговори с федералния министър за ЕС на Австрия Каролина Едщадлер. Тя я е запознала с направеното през последния месец за активизиране на диалога със Северна Македония. Едщадрел е поздравила външния ни министър за това.

По-рано днес външният министър участва във видеоконферентен разговор с френския външен министър Жан Фин Льодриан. Двамата са обсъдили напрежението около Украйна, като са се обединили около необходимостта от единен отговор на съюзниците по темата. Министър Генчовска е изразила надежда за деескалация на напрежението, като е призовала за засилване на източния фланг на НАТО. По идея на Румъния възможността в близко бъдеще външните министри на страните-членки ЕС да посетят Киев.

Съвместното честване на Гоце Делчев - политически жест на добра воля, комисията няма участие в него

Историческата комисия няма никаква роля при вземането на решението за съвместно отбелязване паметта на Гоце Делчев между Северна Македо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com