МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

2648
МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван
Снимка: БГНЕС

Спрямо бившия ръководител на ГДБОП Любомир Янев не е извършвана проверка за връзки между него и Мартин Божанов – Нотариуса. Това е заявил вътрешният министър Калин Стоянов в отговор на въпрос, зададен му от депутата на ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Според информация в медиите бившият ръководител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с убития в края на януари Божанов .

Няма данни да е бил обект на вътрешна проверка по този повод. Има и неофициалната информация, че е поддържал близки приятелски отношения с Нотариуса, което той не е отрекъл пред разследващите и което беше потвърдено публично от бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Още: Асоциацията на прокурорите: Убийството на Нотариуса свали завесата на задкулисен механизъм за влияние

"Именно докато ръководи ГДБОП там е направен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е назначена вдовицата на Нотариуса – Гергана Божанова. В момента Янев работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност” на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса", е допълнил Мирчев.

Заради това депутатът е поискал да знае дали е правена вътрешна проверка за връзките между висшия служител в МВР и Мартин Божанов. Още: Нотариуса подслушван и следен 3 месеца преди убийството

"Не е проверяван"

Министърът пояснява, че контактът Янев и Нотариуса се отнася към 2013 година и е имал служебен характер. Осъществен бил по повод подавани от Божанов жалби. „…поради което до момента не е налице основание за започване на конкретна вътрешна проверка“, уточнява министърът. 

Допълнил е, че към настоящия момент Дирекция „Вътрешна сигурност" е обект на разпоредена от него комплексна проверка. Още: Било на рафта в съда: Намериха изгубено дело, свързано с Нотариуса

„Една от целите на тази проверка е установяване на постъпили данни за контакти на служители на МВР с Мартин Божанов. В случай, че бъдат установени такива служители, както и при постъпване на конкретни сигнали, ще бъдат предприети действия спрямо всяко едно от тях“, съобщава министър Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Знаково лице на bTV обяви, че напуска

Недостиг на кадри: България ще внася работна ръка от Индия

Вестник "Труд" и Блъсков да плащат на държавата: Второ съдебно решение

В “SOS Детски селища България” вярваме, че нито едно дете не трябва да расте само

Прокуратурата търси законодателни промени за намаляване на катастрофите

Най-важното за деня, 26 май

Седмична прогноза за времето за 27 май - 2 юни 2024 г.

Прогноза за времето - 27 май 2024 г. (понеделник)

Със 7 срещу 5 гласа в Синода: Арсений е новият Сливенски митрополит

В последния празничен ден: Отклоняват тировете по "Струма" и "Хемус"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com