X
 
 

МВР пак на протест, пак заради пари - този път заради нощния и извънредния труд

3976 1
МВР пак на протест, пак заради пари - този път заради нощния и извънредния труд
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Отново подготовка за протест – това декларират от полицейския синдикат (СФСМВР). Основното недоволство сега е заради некомпенсирани часове извънреден труд и ниското му заплащане, по думите на зам.-председателя на СФСМВР Илия Кузманов. Протестът ще е на 5 юли, от 14:00 часа пред Министерски съвет и на него се очаква да присъстват около 2000 служители на МВР и затворите.

Пред Нова телевизия той посочи, че полицаите си останали в стачка готовност още от началото на европредседателството, но Бойко Борисов бил проявил готовност за разумен диалог – проблемът бил, че само Борисов искал да води диалог, никой друг. Кузманов заяви и, че от МВР им казали, че работата след работно време не било извънреден труд, а министерството обвинило закона за компенсациите за извънреден труд. Кузманов обаче казва, че компенсациите са 1 към 1 – извънреден труд 96 часа значи 96 часа отпуск.

Доклад на Световната банка: Българската полиция е ненадеждна, но добре платена

Българските полицаи са сред най-добре платените в Европа, пишат в свой доклад от Световната банка. Според изчисления на финансовата инс...

Представителят на СФСМВР подчерта, че 25 стотинки на час нощен труд е унизително положение, като добави, че са подкрепяни от Българския лекарски съюз и организацията на надзирателите. Кузманов посочи, че нощният труд трябва да стане 2,50 лева на час и, че трябва да бъде обвързан с някакъв индикатор, като например минималната работна заплата. Синдикалистът обвини и дирекцията в МВР, разпределяща бюджета на министерството, както и финансовото министерство за ситуацията с мизерното заплащане. Той се възмути, че може чадър и два шезлонга да струват 40 лева, а да се плащат 25 стотинки на час извънреден труд за служители на МВР.

Същевременно Кузманов се съгласи, че залавянето на столичен полицай, продаващ дрога, е петно за служителите на МВР и не можело ниското заплащане да е оправдание в случая. Той каза и, че случаят с началника на VI-то РПУ в София Петър Василев също не може да бъде оправдан. Василев беше хванат да кара пиян, а преди това е пикал при McDonald’s. Вътрешният министър Младен Маринов разпореди Василев да бъде освободен.

А защо за нощния труд се дават 25 стотинки - припомнете си една от основните причини в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Емигрант 1 Емигрант преди 6 месеца Профил на трол?
    Корумпираните некадърници от МВР пак надигат глас. Малко им били парите. Г-н Борисов направете едно добро дело за хората в България, за България пък и за самият себе си. Закрийте силовото министерство, то не ви върши работа. Ползата от тяхната работа е равна на нула. По този начин си спестявате куп главоболия, неприятности и най вече пари ,много пари . Насочете тези пари за други дейности и хорат виж още ›› а ще ви бъдат благодарни за това. Докладът на световтата банка е абсолютно точен и обективен.
5-те зодии с ново гадже през февруари
5-те зодии с ново гадже през февруари

Вторият месец от 2020 вече настъпва, а с него и дългоочакваният шанс за намиране на сериозна половинка за някои от зодиакалните знаци. Всички знаем,...

Последно в Актуално