МВР успокои: В Нови хан няма ескалиране на напрежението с ромите

9503
МВР успокои: В Нови хан няма ескалиране на напрежението с ромите
Снимка: БГНЕС

Напрежение, конфликти или сблъсъци в Нови хан категорично няма. Това съобщиха от пресцентъра на МВР по повод информации в медиите, че в Нови хан полицията предотвратила евентуално ескалиране на конфликт като този в столичния квартал "Орландовци".

От министерството уточняват, че около 1.40 часа на 15 юни, в полето между селата Нови хан и Гара Елин Пелин, жители на с. Нови Хан заловили двама мъже от ромски произход със съмнително поведение. Те са задържани в РУ - Елин Пелин за срок до 24 часа. Криминалисти от ОДМВР - София и РУ - Елин Пелин работят активно за установяване съпричастността им към извършени в района кражби.

На автомобила, с който са се придвижвали мъжете, са нанесени материални щети. Извършен е оглед и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 216 и чл. 330 от НК.

Хората в селото скочиха срещу ромите и заради няколко запалени коли в района и заплахи за саморазправа, отправени към българи.

С цел превенция и опазване на обществения ред на територията на община Елин Пелин са разположени допълнителни полицейски екипи, съобщават от ОДМВР-София.

Припомняме, че вчера служители на реда задържаха 20 души за неизпълнение на полицейско разпореждане и осуетяване на полицейска проверка в столичния квартал "Орландовци".

Тази нощ в друга точка на България – в община Гърмен, бе извършен опит за щурмуване на ромския квартал "Кремиковци" от група от около 50-60 души. Данни за задържани обаче все още няма. Полицията е предотвратила опита за ново напрежение в общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество