"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

932
"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите
Снимка: БГНЕС

Българският служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов и германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер посетиха днес граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". 

Двамата разговаряха за присъедниняването на България към Шенген, като министър Фезер беше запозната как работят граничните служби на Капитан Андреево. Тя е останала с добри впечатления от работата и е заявила, че Германия не е противник на България за присъединяване към Шенген, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

"Искам още веднъж, чрез вас медиите, да благодаря на немското правителство и в частност на г-жа Нанси Фрезер за високата оценка, която ни поставят, за твърдата подкрепа, за която ни оказват", каза още той. Още: Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

"Може би знаете, че посещение на германски федерален министър у нас не се е случвало от далечната 2008 година. За нас това е индикатор, който ни показва, че сме в на прав път", отбеляза българският вътрешен министър и благодари на колегата си за подкрепата на страната ѝ за влизането на България в Шенген.

"Искам да уверя всички, че ситуацията по българо-турската граница продължава да е изключително спокойна - от началото на годината границата нелегално са опитали да минат 7000 чужденци, като за същия период на миналата година броят им е бил 27 000. Показахме на нелегалните мигранти, че изобщо не трябва да тръгват насам, защото няма да могат да прекосят границата", смята вътрешният министър.

По думите му Пактът за миграция е от съществена важност, тъй като "това е документ, който дава възможност за солидарна отговорност на всички държави". 

"За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критерии, поставени от ЕК за шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха покрити още миналата година, затова ние категорично заставаме като правителство зад пълноправното членство на страната в Шенген", категорична бе от своя страна Нанси Фрезер. Още: ВАС отмени съдебното решение, връщащо "Евролаб" на "Капитан Андреево"

"Репутационна щета"

Калин Стоянов обяви, че скандалите в МВР и митниците от последните дни са нанесли тежка репутационна щета.

"Нашата задача е максимално бързо да оправдаем доверието на българските граждани и на нашите европейски партньори. Тук е мястото да поздравя ДАНС, Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията - институциите, които през последните месеци, а може би и повече от година, бяха остро критикувани, но с тази тяхна операция и това производство, което те разследват, показаха, че могат да работят в перфектен синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта", коментира вътрешеният министър скандала с контрабанда с участието на вече бившият главен секретар Живко Коцев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com