На първо четене: 365 дни отпуск за осиновителите на дете до 5-годишна възраст

1648
На първо четене: 365 дни отпуск за осиновителите на дете до 5-годишна възраст
Снимка: Община Бургас

Народното събрание гласува на първо четене промени в Кодекса на труда, които предоставят еднакви размери на отпуските при осиновяване на деца до 5-годишна възраст - 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване.

Промените предвиждат още изплащане на еднакъв размер на парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване в размер на 90 на сто от среднодневния осигурителен доход на осиновителя за предходните 24 месеца.

Платен годишен отпуск за осиновителите на дете до 5-годишна възраст

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на предаването на детето з...

В мотивите на законопроекта е записано, че основните цели на промените са гарантиране равни права на хората, които осиновяват деца до 5-годишна възраст.

В сега действащата нормативна уредба са уредени три вида отпуски при осиновяване на дете: отпуск поради осиновяване - в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичане на срока за полагащия се отпуск за раждане (чл. 163, ал. 6 от КТ), отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (чл. 164 от КТ) и отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст (чл. 164б от КТ).

Вносителите от Министерски съвет считат, че тези промени ще спомогнат за подобряването на необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата, както и за повишаване на мотивацията на хората да осиновяват деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com