На първото заседание на научните комисии България и Македония си размениха учебници

2858
На първото заседание на научните комисии България и Македония си размениха учебници

С първото заседание на смесената комисия от учени от България и Македония в София беше поставено началото на решаването на проблемите, които създава неточната и неприемлива интерпретация на общото минало между България и Република Македония.

Срещата беше подготвена внимателно и от доста време, заяви проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на комисията от българска страна.

„Като на всяка първа среща трябваше да уточним правилата, начина на работа, бяха приети правилата за дейността на тази съвместна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.“

Успяхме вече да говорим и по същество, да обсъдим и преди всичко всяка страна да осигури – тъй като не е много лесно да се намерят – учебниците и помагалата по история, гражданско общество, по литература и дори география, за да имаме много точна и ясна представа как се представя в тези учебници другата страна, каза проф. Димитров.

На следващата среща на комисията – в края на септември в Скопие – ще има обсъждане на образа на другия в учебниците, учебните програми и помагала. Поставен е въпросът, че комисията трябва да обсъди и да вземе решения, с които да предложи на правителствата на двете страни отбелязването и честванията на общи прояви. Не виждаме сериозни научни аргументи, освен политически, да не се пристъпи към подобно обсъждане веднага, каза проф. Димитров.

Той изрази разбиране към македонските членове на комисията, доколкото в Република Македония политическата обстановка все още не е достатъчно стабилна. Дори по отношение на подписания договор за името с Гърция нещата не са завършени докрай. Вероятно през септември ще има референдум в Македония. В Гърция пък нещата започват да изглеждат още по-сложни. И да поставят дори под съмнение подписването на договора. „Така че беше очаквано и ще очакваме и за в бъдеще да има опити за външен натиск, нагласи и реакции към работата на съвместната комисия, които да са сходни с разговорите, водени между Атина и Скопие“, каза проф. Димитров, цитиран от БГНЕС.

Трябва да се има предвид обстановката, в която действа македонската част от комисията – и във вътрешен и в международен план те не могат да не се съобразяват с развитието на сложната ситуация. „Но това не означава, че ние сме склонни да чакаме. Разговорите трябва да се водят, ритмично, целенасочено и професионално“.

Комисията е създадена с решение на двете правителства, припомни проф. Димитров. По договора за добросъседство и приятелство е предвидено в края на всяка година да има съвместно заседание на двете правителства. Така че тази комисия трябва да представи своя доклад, своите препоръки преди заседанието.

Работата на комисията не е да се търсят компромиси, а на базата на научните принципи и професионалната отговорност да се решават всички спорни въпроси, които засягат нормалната, научна интерпретация на миналото.

„Обсъждайки историята, ние изграждаме бъдещето“, подчерта проф. Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com