На втория ден: Обновяване на тол системата притесни шофьори на ТИР-ове по границите

4974
На втория ден: Обновяване на тол системата притесни шофьори на ТИР-ове по границите
Снимка: БГНЕС

На втория ден от старта тол системата вече притесни водачи на ТИР-ове. На ГКПП "Калотина" в този час шофьори на тежкотоварни автомобили, които искат да си закупят електронна маршрутна карта, са в изчакване. Причината - системата, която издава таксуващите документи, прави ъпдейти. Шофьорите коментират, че в момента нямат бордови устройства и затова са искали да си купят карта за деня. Водачите са получили информация, че услугата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в цялата страна се е сринала.

По думите на проф. Олег Асенов от АПИ системата не е блокирала, а се е използвало времето, в което се подменят смените на митниците, за да се обновят маршрутните карти в софтуера. Очаква се в 07:45 ч. системата да тръгне отново, поясни експертът в ефира на сутрешния блок на bTV.

Според проф. Асенов се е очаквало ъпдейтът да се случи по-рано. Той отбеляза, че тол контролът е обучен с цел възможност потребителят да се таксува, тъй като правоприлагането става на място. Проф. Асенов каза, че тол контролът дори съдейства на водачите, за да си закупят маршрутни карти. "Кол центърът работи 24 часа за старта на системата, а хората сами се обаждат. Основните трудности, които имахме, са, че хората трудно си избират маршрути на картата", отбеляза проф. Асенов.

Над 10 500 маршрутни карти за тол системата продадени до 17 часа

10 597 маршрутни карти са купени за нуждите на тол таксуването до 17 часа днес в първия ден от въвеждането на тол системата за превозни...

На Кулата е направено обновление на толсистемата и от 6:00 часа тя не работи, твърдят чакащи шофьори. Предполагахме, че така ще стане и стана, оплакаха се шофьори пред БНТ.

Проблемът беше признат от ръководителя на АПИ Георги Терзийски, който каза, че и "в момента" продължава ъпдейтът на системата, но всеки момент това щяло да приключи. Имало възможност и да се пуснат шофьорите, ако нещо се объркало с ъпдейта, но не се очаквал такъв сценарий.

"Ъпдейтите вървят непрекъснато", заяви Терзийски и от думите му излезе, че тези обновления се правели, за да станело по-разбираемо за шофьорите за къде важат маршрутни карти. Той обеща, да е по-удобно, като призова сега за малко търпение.

По думите на Терзийски, сега имало монтирани 15 000 бордови устройства и 30 000 GPS тракери за превозвачи.

Последни в Европа въвеждаме тол система, но пък тя е най-иновативна, счита Нанков

"Обръщаме модела и го правим справедлив. Не само леките автомобили да плащат за издръжката на републиканските пътища, а и тежкотоварнит...

Хора на протест заради винетките

Междувременно на пътя Плевен-Ловеч край село Брестовец има камери на тол системата. Хората недоволстват, защото се налага да плащат тол такса за около 50-100 метра разстояние. Жителите са събрали 1500 подписа, с което настояват да се обърне внимание на проблема. И в близкото село Гривица също се организира протест, като хората са готови дори да блокират пътища в Плевенско.

Проф. Олег Асенов заяви, че това е проблем от много години и припомни, че от АПИ са изпратили писма до всички общини, за да се уточни къде да бъдат преместени табелите, които оказват откъде започват главните пътища. По думите на експерта обективността на електронното таксуване е безпристрастна.

Всичко по темата четете в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com