X
 
 

Националната детска болница ще струва над 95 млн. лв.

1044 0
photo of Националната детска болница ще струва над 95 млн. лв.
Снимка: iStock/Guliver
Инженерингова поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на национална многопрофилна детска болница обяви здравното ведомство. Прогнозната й стойност е 79 535 000 лв. без ДДС (95,4 млн. лв. с ДДС)

„Тази болница няма да бъде на територията на Университетска болница „Лозенец“, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг през месец декември.

През месец февруари Министерството на здравеопазването е възложило обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен след строително-възстановителни дейности.

След оглед на конструкцията са установени дефекти като корозирала армировка и неосигурено бетонно покритие в участъци от стоманобетонните шайби, колони, греди и плочи – резултат от некачествено изпълнение и системно оводняване.  Установено е също изменение в структурата и състава на бетона, десортиран бетон, съсъхвателни пукнатини.

Сегашният строеж се състои от два основни 12-етажни корпуса и шест 3-етажни, всичките с два сутерена и фуги по между си.

Общата разгъната застроена площ е 47 156 кв. м. Избраният изпълнител трябва да реконструира съществуващата сграда и да построи два нови корпуса.

От изказването на министър Ананиев през декември става ясно, че тази сграда преди години е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер“ в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф.

„Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, посочи още той.

Пак тогава министърът пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности щели да струват около 20 милиона лева Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.

Частта от поръчката, касаеща проектиране на инвестиционен проект във фази „Идеен проект“, „Технически проект“ и „Работен проект“, се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Тя е с прогнозна стойност 749 702 лв. без ДДС. За нея се изисква изрично в цялата документация да се поставя логото на финансовия механизъм.

За строителство са предназначени максимум 78,8 млн. лв. без ДДС или 94,5 млн. лв. с ДДС. Средствата, както пише в документацията, са осигурени по реда на Закона за държавния бюджет.

В сградата трябва да се обособят клиники и отделения по: пулмология с 35 легла; функционално изследване на дишането; УНГ с 10 легла; детска очна клиника с 10 легла; неврология  с 22 легла; генетика с 20 легла; ендокринология и диабет  с 20 легла; ревматология  с 15 легла; гастроентерология  с 25 легла; нефрология  с 20 легла;  клинична хематология и онкология с 15 единични стаи; детска кардиология и кардиохирургия; кардиологично интензивно отделение с 10 легла; отделение по детска кардиология с 22 легла; клиника за интензивни грижи и реанимация с 40 легла; клиника по образна диагностика; трансплантационно отделение с 6 универсални бокса, спешно отделение; операционен блок, приемно-консултативен блок.

Офертите ще се отварят на 21-ви август в Министерството на здравеопазването.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално