Над 100 са районите в риск от наводения в страната

3672
Над 100 са районите в риск от наводения в страната
Снимка: БГНЕС

116 са районите в страната, за които има значителен потенциален риск от наводнения. Това съобщи в ефира на "Дарик" ръководителят на дирекция „Води“ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Асен Личев.

Той се позова на предварителната оценка от Плановете за управление на речните басейни в страната, които са в процес на разработка от Басйновите дирекции. Дължината на рисковите участъци е 4 хиляди км. и обхващат 49 % от територията на общините. Три от четирите басейнови дирекции вече изготвили проекти на картите с районите с риск от наводнение. Те са публикувани в интернет и подлежат на обществено обсъждане.

Голяма част от пострадалите при наводненията в общините Варна, Ямбол и Враца все още са без покрив

Наводненията през 2014 г. оставиха без покрив стотици хора от общините Ямбол, Враца и Варна, информира БНР. Все още много жители на Ми...

Инфраструктурата край речните легла е сред основните причини за наводненията, заяви експертът. По думите му сред основните проблеми е застрояването в близост до реките.

В момента се извършва проверка на техническото състояние на всички язовири в страната и се очкава данните да бъдат оповестени в началото на ноември.

В началото на годината бяха идентифицирани 61 язовира в предаварийно състояние, а в момента продължава работата по извеждането от това състояние на 9 от тях, уточни Личев. По думите му вече няма язовири с неизяснена собственост.

Близо 300 са язовирите в Пловдивска област, а десетки от тях са потенциално опасни, тъй като са близо до населени места и натоварени пътища, съобщи експпертът от Областна администрация- Пловдив инж. Митко Стойчев.

ЕС ни дава 6.4 млн. евро за наводненията от януари

България ще получи близо 6,4 млн. евро (12.7 млн. лева) помощ от европейския бюджет за преодоляване на щетите от тежките наводнения пре...

Той уточни, че за някои от съоръженията са въведени значителни ограничения в степента на завиряване до 10 % от обема им. Към днешна дата не съществува потенциална опасност от наводнения в Пазарджшика област заради преливане на язовири, съобщи директорът на регионалата дирекция „Пожарна безопасност и спасяване“ комисар Иван Панайотов.

Проверките на язовирите в Смолянско също продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com