Над 1300 деца са в регистъра за осиновяване, повече от половината имат здравословни проблеми

8397
Над 1300 деца са в регистъра за осиновяване, повече от половината имат здравословни проблеми
Снимка: Getty Images / Guliver

1371 на брой са децата, които са вписани в регистъра за осиновяване. От тях 741 са с увреждания или изоставане в развитието. Това става ясно от данни на Агенцията за социално подпомагане за миналата година, предоставени на фондация "За нашите деца“, предава Монитор.

През изминалата година малчуганите, настанени в дом за медико-социални грижи, са били 408, сочат още данните на АСП. Още е посочено, че 33% от децата до 17 години у нас са застрашени от бедност или социално изключване, сочат данните на Евростат. Смъртността на деца у нас е 5,1%, което е по-високо спрямо процента на детска смъртност в ЕС - 3,4%.

До 11-12 г. пада възрастта, на която деца експериментират с наркотици

Все по-малки на възраст деца започват да експериментират с различни наркотични вещества, а до навършване на пълнолетие вече имат нервоп...

Причините за изоставянето на деца според фондация "За нашите деца“ са бедността и липсата на подкрепа от близки. Експертите смятат, че не са добре развити подкрепящите услуги за децата от 0 до 3 години. 

Положителните цифри сочат, че 1617 са децата, семействата и специалистите в центровете за социални услуги в София и Пловдив, от които 690 деца и родители са получили допълнителна подкрепа и консултации по програма The Human Safety Net. През 2020 г. чрез програмата са били подкрепени 1552 родители и 902 деца в София и Пловдив. Според данните, посочени в годишния отчет на фондацията, 277 са семействата, в които са предотвратили риска от раздяла с детето, а 270 са участниците в обучения за родителски умения и обучителни групи, целящи да помогнат на семействата да постигнат сигурна семейна среда.

Програма "Ранно детско развитие“ съчетава в себе си създаването на нови центрове, където децата и родителите да получават цялата необходима комплексна и специализирана подкрепа, от която имат нужда, преструктурирането на стари и създаването на нови програми, привличането на специалисти - логопеди, психолози, семейни консултанти, рехабилитатори, педагози.

В края на миналата година е отворил врати Дневен център "Развитие“, в който деца на възраст между 0-7 г. с трудности в развитието и заболявания на централната нервна система могат да получат нужната им подкрепа. Според годишния отчет на фондацията дългогодишните им корпоративни дарители и новите им партньорства ги подкрепили с нужните ресурси, така че да може подкрепата на хилядите деца и семейства в София и Пловдив да продължи. Пандемията вдъхновила и създаването на програма „Спешна семейна подкрепа“, чрез която успели да осигурят хранителни продукти и социална подкрепа за 120 семейства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com