Над 190 жалби и сигнали до ЦИК за изборни нарушения

1458
Над 190 жалби и сигнали до ЦИК за изборни нарушения
Снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи пред БНР, че са удовлетворени четири искания на главния прокурор от днес да бъдат снети имунитетите на кандидати за кметове и общински съветници.

"В едни от случаите става въпрос за предлагане на имотна облага на избиратели, нарушаване на избирателните права. В другия случай става дума за друго престъпление, което няма нищо общо с изборния процес". Андреев уточни, че това не засяга правата на тези лица като кандидати и те продължават в предизборната надпревара.

Пак глоби за медии заради изборите, но една голяма телевизия се отърва

Както обикновено на избори, и през днешния ден ЦИК наложи наказания на някои медии за незаконно отразяване на процеса. По-интересното о...

До момента няма драстични нарушения на изборния процес.

Към 17.30 часа в ЦИК са постъпили около 190 жалби и сигнали. Александър Андреев и обясни:

„Една част от тях са свързани с организацията на изборния процес в секциите. Другата - с избирателните права. Тук включваме непредоставени бюлетини на избиратели или избиратели, които са се оплакали от това, че не са включени в избирателните списъци. 48 са жалбите и сигналите, подадени във връзка с предизборна агитация. Основните сигнал не са от съществено значение, защото се отнасят до публикации в социалните мрежи или за вече съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в рамките на кампанията. Има и установени нарушения във връзка с публикуването на данни от социологически проучвания. Вече са 4 основните доставчици на медийни услуги, за които е установено нарушение. Имаме 4 сигнала за купуване на гласове. Тези сигнали трябва да се насочват към Районните прокуратури и Районните управления на МВР. Нито ЦИК, нито общинските избирателни комисии имат компетентност в тази връзка“.

Санкциите за публикуване в нарушения на закона на данни от социологически проучвания са между 2000 и 5000 лева, припомнят от ЦИК. Първите две установени нарушения бяха за два сайта на информационна агенция и на информационен всекидневник.

"Има секции на различни местна в страната, където на избирателя не се предоставят всички бюлетини, а се очаква той да каже за кои избори желае да гласува и му се дава само тази бюлетина, което е неправилно. СИК трябва да дават всички бюлетини, с които се гласува в съответната секция, а вече избирателят е този, който може да каже, че не желае да гласува за определен вид избор и да не му бъде предоставена тази бюлетина - за този избор, за който той не желае да гласува", поясни Андреев по-рано днес. Той заяви, че ще бъде изпратено съответно указание в тази насока на СИК:

Пореден арест на кандидат за общински съветник в Несебър

Още един кандидат за общински съветник в Несебър е арестуван снощи и конвоиран до София, научи bTV. Това е станало след искане на главн...

"Изрично да бъде указано, тъй като на избирателя би трябвало да му се предостави възможност да гласува с всичките бюлетини, а не да се очаква той първоначално да заяви или не дали ще гласува с определена бюлетина, само ако той вече възрази или каже, че не желае. Тогава не би трябвало да му се дава другата бюлетина".

"Там, където е било необходимо, са дадени съответни указания от страна на ОИК след нашите указания. Затова аз считам, че за момента изборният ден протича нормално. Няма нищо, което да може да опорочи за момента гласуването на избирателите".

Гласуването за кметове и общински съветници преминава в 12 138 секции, включително в подвижни секции и тези в болници и в затвори. "Всички секционни избирателни комисии работят", каза за БНР говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Всички сигнали за нередности в изборния ден да бъдат отправяни към общинските избирателни комисии, призова Цанева:

"За да не се губи време за тяхното отстраняване, а не чрез ЦИК и ние да ги препращаме към съответната ОИК".

Купуват ли се гласове в община Неделино срещу 30 лева? (ВИДЕО)

Видеоклип, от който се вижда как жена отива при седнали на пейка възрастни хора от неделинското село Козарка с чанти и им подава пликов...

Малките общини вече отчитат висока спрямо предишните местни избори активност, отчете Цанева.

По-рано днес говорителят на ЦИК Александър Андреев посъветва избирателите за по-внимателно сгъване на бюлетините, които на тези избори са изработени от по-твърда хартия:

"Добре е да бъде прегъвана по самите сгъвки, за да не се отвори, тъй като при пускането в кутията, особено ако кутията не е запълнена може да се отвори и да се види гласуването на избирателя".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com