Над 70 нелегални бежанци бяха открити в хостел в столицата

15264
Над 70 нелегални бежанци бяха открити в хостел в столицата
Снимка: БГНЕС

78 нелегално пребиваващи у нас бежанци са били задържани от полицията в хостел в центъра на София. Повечето са афганистанци, малка част са от Ирак. Случаят е рекорден за задържане на нелегални бежанци на едно място при съвместната акция на СДВР и "Гранична полиция", съобщава БНТ

Чужденците са платили по 2000 евро на човек от Истанбул, за да преминат българо-турската граница. Крайната дестинация е била Западна Европа. Бежанците са отведени в миграционния център от затворен тип в Бусманци.

"Трябва да предприемем всички наши стъпки за отвеждането им от страната и от границата, но имаме така сериозни затруднения поради това, че ако самите чужденци не желаят доброволно да се завърнат в тези държави, които ги споменах Ирак и Афганистан посолствата не съдействат за тяхното връщане на страна по произход", каза Йотко Андреев, зам.-директор на ГД "Гранична полиция" и директор на дирекция "Миграция" към МВР.

Хостелът, където са били задържи чужденците се намира в идеалния център на София. Хората от квартала разказват, че в една стая били настанени по 10 души. Сега се събира подписка за затварянето на хостела. Причината – непрекъснатия шум късно вечер.

Децата на бежанци в Калище все още не ходят на училище

Децата на бежанци в Калище все още не ходят на училище, това каза пред Дарик радио служебният министър на образованието Румяна Коларова...

Според директора на СДВР използването на хостели в центъра се предпочита от нелегалните бежанци. От СДВР и "Гранична полиция" продължават разследването по случая. Внезапните проверки ще продължат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com