Най-недоволни сме от качеството на живот в Европа, но има и положителни моменти

1117
Най-недоволни сме от качеството на живот в Европа, но има и положителни моменти
Снимка: БГНЕС

Двама от трима българи (67,7%), които могат да работят (на възраст между 15 и 64 години), имат работа. Статистиката отразява точно средното положение в Европейския съюз, показва интерактивна инфографика, разработена от Евростат, пише в. "24 часа".

По отношение на заетостта България е в златната среда - най-ниското ниво е регистрирано в Гърция - 54,9%, а най-високото е в Швеция - 77,4%.

Проучване: Чужденците искат да живеят и работят в България, а Гърция е на дъното

България е най-добрата страна на Балканите за живот и работа на чужденци и за малко не влиза в първата десетка в света, предаде БГНЕС. ...

Още по-хубавата новина е, че половината от работещите са доволни от това, което работят. 36,6 на сто обаче не са удовлетворени от професията си, а 18,2% я харесват много. Така общото удовлетворение от работата на българите формира 6,4 от 10 точки, което ни поставя на дъното на класацията и ни доближава до Гърция, която със своите 6,2 точки е на последно място. Средното ниво в ЕС е 7,2 точки, а най-доволни са финландците с 8,1 пункта.

Средният доход на българското домакинство е 3590 евро на година. Това ни поставя на дъното в Европа, зад нас е само Румъния с 3824 евро. Страната ни е много далеч от средната годишна заплата в ЕС, която е 16 843 евро, и още по-далеч от Люксембург, където е 40 270 евро. Така че е ясно, че българите са най-недоволни от доходите си в целия ЕС - нивото ни е 4,3 от 10 точки, като 70,6% от хората имат ниска удовлетвореност и едва 5,6 на сто - висока.

В същото време българските домакинства нямат достатъчно място за живеене. 41,6% от тях не могат да си позволят отделна стая за всяка двойка или всеки възрастен човек, за тийнейджърите или една стая за две малки деца. За сравнение - средното ниво на пренаселеност в ЕС е 17,1%, а най-голямо е в Румъния - 46,3%.

Повечето българи са посочили, че има на кого да разчитат при нужда - 94%, което е над средното ниво и се доближава до Словакия, където 98,6% от хората разчитат на другите. Въпреки това българите са най-малко доволни от личните си взаимоотношения - 27,5% са много щастливи от тях, но 36,4% са по-скоро разочаровани. Това може би се дължи на многото часове, които прекарваме в работа. В България средното време е 40,4 часа на седмица, докато в ЕС то е 37,1. В Гърция работят повече и от нас - 42 часа, докато най-малко време в службата прекарват нидерландците - 30,4. Затова и ние сме най-неудовлетворени по отношение на разпределението на времето ни, като едва 14,6% са много доволни, а 33,9% - средно доволни.

Евростат: България е на дъното по качество на живот

България продължава да е на челно място в Европейския съюз в почти всички негативни класации за качество на живот. Това показва анализ ...

Българите освен това живеят най-малко в цяла Европа - средната продължителност на живота е 75 г. при средна 81 години. У нас е и най-високото ниво на престъпност - 21,8% от българите са докладвали за престъпление при средно 11,5% от европейците. Затова и половината от сънародниците ни се чувстват незащитени. Оттук и доверието в правната система е на ниво от едва 3 от 10 точки.

Всъщност българинът е най-недоволен от качеството си на живот в цяла Европа. Този показател у нас е едва 5,4 от 10 точки при средно 7,3. Едва 9,5% от населението са доволни от живота като цяло, а 36,6% - средно удовлетворено.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com