Най-важните новини за деня: 12 март 2024 г.

3903
Най-важните новини за деня: 12 март 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 март 2024 г.

"ТЕЧ НА ИНФОРМАЦИЯ": КАЛИН СТОЯНОВ Е РАЗГОВАРЯЛ ПО ТЕЛЕФОНА С НОТАРИУСА, СМЯТА BIRD

Калин Стоянов, настоящ министър на вътрешните работи, е разговарял с Мартин Божанов, по-известен като Нотариуса. Това смята разследващият сайт BIRD.

ДЪРЖАВАТА ОТРИЧА ДА Е ПОЗВОЛЯВАЛА ИЗНОС НА ШПИОНСКИ СОФТУЕР, НО СПЕЦДОКЛАД Я УЛИЧАВА

Държавата ни отрича да е получавала заявления и да е издавала разрешения за износ на шпионски софтуер. Това става ясно от отговор на икономическия министър в оставка Богдан Богданов до депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов и Надежда Йорданова.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДРУГО УПРАВЛЕНСКО МНОЗИНСТВО? ГОВОРИ ПОЛИТОЛОГЪТ Д-Р ИРЕНА ТОДОРОВА (ВИДЕО)

"Нямаме друг вариант, освен да има кабинет. Смятам, че до края на седмицата ще има резултат от преговорите". Това прогнозира в Студио Actualno политологът д-р Ирена Тодорова на фона на разговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротацията и на консултациите при президента Румен Радев.

НОВИ ПРАВИЛА ЗА САНИРАНЕ НА СГРАДИТЕ: ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ С КЛЮЧОВИ ПРОМЕНИ (СНИМКИ)

Европейският парламент гласува ключови промени, свързани с енергийната ефективност на сградите и бъдещите планове за декарбонизиране на сектора, предава репортер на Actualno.com от Страсбург.

РЕВОЛЮЦИЯ В БЪЛГАРСКАТА МЕДИЦИНА: КАК ЧОВЕШКАТА АНАТОМИЯ ОЖИВЯВА ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ? (ВИДЕО)

Нова 3D технология помага в обучението на студенти по медицина. Благодарение на програмата ANATOMY 3D ATLAS, студентите от Медицинския факултет на Софийския университет изучават човешката анатомия по лесен и интерактивен начин.

МИГРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ: ОФИЦИАЛНА ОЦЕНКА КОЛКО МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ

Реален проблем с лицата, настанени в трите центъра на Държавната агенция за бежанците, няма. Това заяви председателят на ДАБ (Агенцията за бежанците) Мариана Тошева. Случващото се в последните дни тя определи по-скоро като масово говорене и спекулиране.

ГОРЯЩИ ПЕТРОЛНИ РАФИНЕРИИ, БЕЗ ТОК В БЕЛГОРОД: УКРАИНСКО ДОБРО УТРО ЗА РУСИЯ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Сериозна атака с дронове и серия от удари и тази нощ в Русия - видеокадри и снимки от случилото се наводниха социалните мрежи. Според официални данни на руското военно министерство са свалени 25 дрона - но е ясно, че това не са всички безпилотни апарати, които са атакували.

РУСКИ САМОЛЕТ ИЛ-76 СЕ РАЗБИ КРАЙ МОСКВА (ВИДЕО И СНИМКИ)

Руски военнотранспортен самолет е паднал в Иваново, североизточно от столицата Москва. По предварителни данни - става въпрос за Ил-76, който се е запалил във въздуха. Кадри в социалните мрежи показват горящия самолет.

НЯМАТ ДОРИ ВОДА ЗА ПИЕНЕ: РУСНАЦИТЕ ИМА ЗА КАКВО ДА МИСЛЯТ ОТНОСНО ФРОНТА (ВИДЕО)

Развитието на войната в Украйна продължава да е такова, че трудно може да се очаква скорошна развръзка – проблеми и успехи има както за едната, така и за другата страна. Ситуацията е такава, че в стратегически план везните постоянно се колебаят и не е ясно накъде в крайна сметка ще се наклонят решително.

ОБЗОР: ЕКСПЛОЗИВЕН ДЕН И КУП ПРОБЛЕМИ ЗА РУСИЯ (ВИДЕА)

Сутринта на 12 март руски доброволци от три паравоенни формирования - легиона "Свобода на Русия", Руския доброволчески корпус и "Сибирския батальон", пробиха границата на Руската федерация едновременно в две области, Белгородска и Курска, преминаха с военна техника, включително танкове, и започнаха престрелки с руските военни. 

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ПРОПРАВИХА ПЪТЯ ЗА ИЗЗЕМВАНЕ НА ЧАСТНИ РУСКИ АКТИВИ

Евродепутатите одобриха нови правила за хармонизиране на прилагането на санкциите на ЕС срещу Русия в различните държави членки. С 543 гласа "за", 45 "против" и 27 "въздържал се" Европейският парламент прие директива, съгласувана с 27-те страни, за криминализиране на нарушаването и заобикалянето на наказателните мерки.

ЕФЕКТЪТ "ТРЪМП": САЩ ПРЕДАВАТ СВЕТА И СЪЮЗНИЦИТЕ СИ

Във филма "Бъч Касиди и Сънданс Кид" има една култова сцена, която е учебник за американското кино. Тогава служителите на закона преследват героите на Пол Нюман и Робърт Редфорд, а единственият изход за тях е да скочат от една скала в реката. Сънданс заявява, че няма да скочи, защото не може да плува, а Бъч го успокоява: "Вероятно така или скокът ще те убие".

ТРЪМП НАПРАВИ ОГРОМНА ВОЕННА УСЛУГА НА ЕС С ОРЪЖИЕТО: ПОЛСКА ПОЗИЦИЯ

Новите стратегии за отбранителната индустрия, съвместните покупки на оръжие и увеличените разходи са предназначени да помогнат не само на Украйна, но и да подготвят ЕС за потенциална война (с Русия), пише Dziennik Gazeta Prawna.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com