Нови правила за саниране на сградите: Европарламентът с ключови промени (СНИМКИ)

6069
Нови правила за саниране на сградите: Европарламентът с ключови промени (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

Европейският парламент гласува ключови промени, свързани с енергийната ефективност на сградите и бъдещите планове за декарбонизиране на сектора, предава репортер на Actualno.com от Страсбург.

По този начин от 2030 г. всички нови сгради следва да бъдат с нулеви емисии, а за новите сгради, които се ползват от публични органи или са тяхна собственост, следва да бъдат с нулеви емисии от 2028 г. Държавите членки ще преценяват сами какъв е потенциалът на сградата от гледна точка на глобалното затопляне през целия ѝ жизнен цикъл, който включва производството и обезвреждането на строителните продукти, използвани за нейното изграждане.

Одобреното от евродепутатите преразглеждане на т.нар. "Директива относно енергийните характеристики на сградите" има за цел до 2030 г. значително да се намалят емисиите на парникови газове и потреблението на енергия в сградния сектор на ЕС и той да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г.

Още: След фермерските протести: Европарламентът с важни промени

Предвижда се и саниране на повече сгради с най-лоши характеристики и подобряване на обмена на информация относно енергийните характеристики.

Снимка: iStock

По-рано днес пред български журналисти в ЕП евродепутатът от Европейската народна партия и българската ДСБ Радан Кънев обясни, че приетите днес промени ще предизвикат и бъдещи законодателни изменения и у нас, като на този етап консултации са започнали само с банките. 

"Изключително социално несправедливо е хората с ниски доходи да плащат реновирането на сградите на тези с високи доходи. Обективно няма как хора с 1000-1500 лева доход да участват в реновирането на моя апартамент. В България приетата практика за реновиране е изначално порочна", обясни той, цитиран от репортер на Actualno.com.

По отношение на жилищните сгради държавите членки ще трябва да въведат мерки, с които да се гарантира намаляване на средната използвана първична енергия с най-малко 16% до 2030 г. и с най-малко 20 – 22% до 2035 г. Ако е технически и икономически удачно, до 2030 г. държавите членки ще трябва постепенно да разположат слънчеви инсталации в обществени и нежилищни сгради, в зависимост от техния размер, и във всички нови жилищни сгради.

Снимка: European Union 2023

Какво отпада?

Според приетите промени, подкрепени с 370 гласа "за", 199 гласа "против" и 46 гласа "въздържал се", страните членки трябва да приемат мерки, свързани с:

  • декарбонизиране на отоплителните системи;
  • постепенно премахване на изкопаемите горива при отоплението и охлаждането;
  • с това ще се постигне пълното премахване на бойлерите, които се награвят с изкопаеми горива до 2040 г. 

Още: Предимство за саниране ще имат сгради, които се отопляват с по-лоши източници

Подпомагането на самостоятелни котли, които използват изкопаеми горива, ще бъде забранено от 2025 г. нататък. Финансовите стимули остават възможни за хибридни отоплителни системи, като например тези, съчетаващи бойлер със слънчева топлинна инсталация или термопомпа.

Предвиждат се и изключения за селскостопанските сгради и сградите, които са част от културното наследство. Държавите от ЕС могат да решат да изключат и защитени сгради със специална архитектурна или историческа стойност, както и временни сгради, църкви и места за поклонение.

"Директивата показва ясно как политиката в областта на климата може да има реални и незабавни ползи за хората в по-неблагоприятно положение", каза след гласуването докладчикът по темата - ирландският депутат от "Зелените" Киран Къф. По думите му този закон ще помогне за намаляване на сметките за енергия и ще се справи с основните причини за енергийната бедност, като същевременно ще осигури хиляди висококачествени местни работни места в целия ЕС.

Още: Нахалост: В 53 общини няма нито един одобрен блок за саниране

Снимка: iStock

"Справянето с 36% от емисиите на CO2 в Европа добавя абсолютно съществен стълб към Европейския зелен пакт. Днешният резултат показва, че Парламентът продължава да подкрепя Зеления пакт, който в еднаква степен осигурява справедливост и амбици", каза още Къф.

Иначе според Европейската комисия сградите в ЕС са отговорни за 40% от нашето потребление на енергия и 36% от емисиите на парникови газове. В края на 2021 г. бе прието законодателно предложение за преразглеждане на Директивата относно енергийните характеристики на сградите като част от така наречения пакет "Подготвени за цел 55". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа