Най-важните новини за деня: 13 септември 2023 г.

2974
Най-важните новини за деня: 13 септември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 13 септември 2023 г.

ПЪРВО ИСКАТ РЕД: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ И ДПС ВНЕСОХА ПРАВИЛА ЗА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ (ВИДЕО)

Ще внесем проект на решение на Народното събрание за приемане на правила за разглеждане на промените в Конституцията . Новината обяви председателят на конституционната комисия и депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков пред медиите в парламента за промените в Конституцията, които бяха внесени в края на юли от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които събират подкрепата на  166 депутати Припомняме, че основата – реформа във Висшия съдебен съвет (ВСС), като идеите са от всички подписали се политически сили, но има и други предложения, които касаят служебния кабинет, службите, националния празник и други.

ЛОРЕР: СЛУЖБИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТЯТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Депутатът от коалицията ПП-ДБ Даниел Лорер очаква службите да заработят след реформирането им. МВР се намира в правителството на акад. Николай Денков. Службите следва най-после да заработят за избраното законно правителство на страната, каза Лорер в студиото на bTV.

"ОБИЧАМЕ ТАЙНИТЕ": ГЕРБ СЕ РЕГИСТРИРА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

"Тръгваме към победа на местните избори с вярата, че можем да предотвратим това, което се случи на национално ниво да се пренесе в местната власт. Против сме общините да се превърнат в старт-ъп-и и и в обект на експерименти. Общините успяха да удържат положението в тези две години на политическа криза".

ВСС ОТСТРАНИ ВРЕМЕННО ПРОКУРОР ЗАРАДИ "ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА"

Наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса "Осемте джуджета", който през август се сдоби с обвинение, е отстранен от поста си в Окръжната прокуратура в Перник докато срещу него тече разследване. Предложението за отстраняването му беше внесено от изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

АСЕН ВАСИЛЕВ ОБВИНИ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ЗА СКЪПИТЕ ХЛЯБ, МЕСО И МЛЯКО

Забрана на вноса на зърно от Украйна е довела до щети за бюджета на стойност 146 млн. лева. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който уточни, че причината е невнесен ДДС.

ПЕЕВСКИ ИСКА ДА СМЕНЯ ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС ЗАРАДИ СЛУЧАЯ В СТАРА ЗАГОРА

Депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска стартиране на процедурата за избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет, стана ясно от негово изявление пред медиите в парламента. Това означава, че настоящият състав, чийто мандат е изтекъл, ще бъде сменен. 

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ РЕШЕНИЕТО ЗА ВНОСА НА ПШЕНИЦА ОТ УКРАЙНА ЩЕ ПОВИШИ НАПРЕЖЕНИЕТО В СЕКТОРА

Земеделският министър Кирил Вътев предупреди, че решението за вноса на пшеница от Украйна ще повиши напрежението в сектора. Решението на депутатите от Комисията по икономическа политика с падането на забраната за вноса на украинско зърно ще повиши напрежението в аграрния сектор и ще има протести, предупреди той в студиото на bTV. 

"ОТ НИЩО НЕ МЕ Е СТРАХ". ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР КОМЕНТИРА ЕВЕНТУАЛНИ ПРОТЕСТИ В СЕКТОРА (ВИДЕО)

От нищо не ме е страх. Така министърът на земеделието Кирил Вътев коментира пред медиите дали се притеснява от протести в сектора. 

СКАНДАЛЪТ С "ШЕЙНОВО" И РАЗМЕНЕНИТЕ БЕБЕТА: ДИРЕКТОРЪТ Д-Р РУМЕН ВЕЛЕВ С НОВИ ОБЯСНЕНИЯ ПО ТЕМАТА (ВИДЕО)

Казусът с болница "Шейново", разменените бебета, произтеклите рокади и въпроси около ръководството, исковете за обезщетение и всичко останало, се превърнаха в повод да поканим д-р Румен Велев. Той от месеци е в епицентъра на събитията в качеството си на директор. В Студио Actualno Велев разви случая в подробности и сподели каква е била ситуацията при разменените бебета.

"ДА ПУСНЕМ БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН, БЕЗ ДА СЕ БАВИМ": ГОДИШНАТА РЕЧ НА ФОН ДЕР ЛАЙЕН (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе годишната си реч за състоянието на Европейския съюз на 13 септември пред Европейския парламент в Страсбург. Тя няколко пъти спомена България - във връзка с бедствията и с Шенген, като призова страната ни и Румъния да бъдат приети възможно най-бързо в пространството за безгранично движение.

"ИМА НЕЩО ГНИЛО В ЕС" И "ЗАЩО ОРБАН НИ КОМАНДВА": ЕВРОДЕПУТАТИТЕ СКОЧИХА НА ФОН ДЕР ЛАЙЕН (ВИДЕО)

Вълна от критики се надигна срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от страна на председателите на политическите групи в Европарламента. Това се случи след годишната ѝ реч, в която тя посочи проблемите и успехите на Европейския съюз във времена на война и инфлация.

ТАГАРЕВ: ПРОВОКАЦИЯ Е, ЧЕ РУСИЯ ПРОДЪЛЖАВА УЧЕНИЯТА В ИКОНОМИЧЕСАТА НИ ЗОНА В ЧЕРНО МОРЕ (ВДИЕО)

"Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона. В момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения в нашата икономическа зона, което ние разглеждаме категорично като провокационни действия спрямо нашата сигурност и икономически интереси", коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев пред медиите в парламента. 

УКРАЙНА АТАКУВА С РАКЕТИ В КРИМ, ГOРИ ЗАВОД И СА УДАРЕНИ РУСКИ КОРАБИ (ВИДЕА И СНИМКИ)

Украйна извърши ракетна атака по Севастопол в Крим в ранните часове днес. Руската противовъздушна отбрана е отблъснала нападението, съобщи в първия момент руският губернатор на Севастопол, предаде Ройтерс.

РУСИЯ ПРЕХВЪРЛЯ НОВОСФОРМИРАНИ ЧАСТИ В УКРАЙНА, РАЗПОЛАГА ОЩЕ ПВО СИСТЕМИ В МОСКВА (ВИДЕО)

През изминалото денонощие украинските сили проведоха настъпателни операции в най-малко два сектора на фронта. Те напредват близо до Бахмут, по линията Авдеевка-Донецк и в западната част на Запорожка област, се съобщава в последния доклад на ISW.

В САЩ СЕ ЧУДЯТ МОЖЕ ЛИ УКРАЙНА ДА ИЗБЕГНЕ "ВЕЧНА ВОЙНА" СРЕЩУ РУСИЯ

На пръв поглед всичко говореше за единството на западните държави, които застанаха рамо до рамо в желанието си да се противопоставят на действията на Русия спрямо Украйна. И все пак скорошната среща на европейските външни министри беше забележителна, защото никой не очакваше изведнъж да възникне напрежение между Украйна и нейните най-важни съюзници по ключов аспект от настоящия конфликт.

"ИГРА НА НЕФТ": САУДИТСКА АРАБИЯ С РУСИЯ СРЕЩУ САЩ?

На 5 септември Саудитска Арабия и Русия решиха да удължат доброволните съкращения на производството и износа на петрол. Пазарът осъзна напрежението на ситуацията с търсенето и предлагането, международните индекси на цените на "черното злато" достигнаха десетмесечни върхове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Пловдив е лидер по жилищни сгради, пуснати в експлоатация през първото тримесечие

Времето утре - 10 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com