"От нищо не ме е страх". Земеделският министър коментира евентуални протести в сектора (ВИДЕО)

7191
"От нищо не ме е страх". Земеделският министър коментира евентуални протести в сектора (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

От нищо не ме е страх. Така министърът на земеделието Кирил Вътев коментира пред медиите дали се притеснява от протести в сектора. 

Припомняме, в деловодството на парламента депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са внесли предложение, с което България няма да подкрепи удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. Предложението вече беше прието от икономическа комисия, но предизвика напрежение в земеделския сектор. ОЩЕ: Земеделският министър чака парламентът да реши въпроса с украинското зърно

Земеделският министър отрече да е казвал, че няма анализ на решението. "Аз казах, че не съм канен в Народното събрание да разговаряме по темата", обясни министърът. 

Според него няма категоричен, еднозначен отговор на въпроса. "Моето лично мнение ще го изразявам, когато съм в лично качество. В случая съм част от един Министерски съвет", каза Вътев. ОЩЕ: Земеделският министър предупреди, че решението за вноса на пшеница от Украйна ще повиши напрежението в сектора

Той уточни, че министерството трябва да защити производителите и преработвателите. По думите му обаче една част от земеделците са против вдигането на забраната, като те са повече, но по думите му има и друга част земеделци, които са на противоположна позиция. Министърът уточни, че става въпрос за преработвателите.

Ще си подаде ли оставката?

"Веднага ще я подам, ако ми я поиска премиерът", каза Кирил Вътев за оставката си. Той заяви, че не се притеснява от призивите на опозицията да сдаде поста, тъй като е на мнение, че оставката трябва да му я поиска този, който го е поканил, а това е министър-председателят. "Другото е доста провокативно - всеки може да ми я поиска", каза още Вътев. ОЩЕ: Напрежение между земеделския сектор и властта: Животновъди готови за протест

Земеделие в насипно състояние

Министърът на земеделието заяви, че в сектора е пълно с индивидуалисти и индивидуални решения. "Браншовите организации с в пълен хаос. Има една, която е структурирана и функционира добре, всичко друго е пълен хаос. Ако в България имаше кооперативи, каквито има в Турция, в Испания и в Италия - нямаше да коментираме това, което коментираме. Когато има кооперативи - хората са обвързани с общи интереси, а тук всеки се бори сам и за оцеляване", добави още министърът.

Според него проблемът е между производители и преработватели, тъй като едните искат да продадат по-скъпо произведеното, но не такъв е интересът на другите. ОЩЕ: Депутат от ГЕРБ каза знаел ли е земеделският министър за идеята за украинското зърно (ВИДЕО)

Войната в Украйна ще промени земеделието ни

"Войната в Украйна ще наложи много сериозно преструктуриране на българското земеделие", каза той. По думите му най-големите производители на зърно са Русия и Украйна, а след това сме ние и Румъния. Според него войната е променила коренно пазарите и в момента страните, които се нуждаят традиционно от зърно в Африка и Азия са заредени с изключително евтино руско зърно. 

Той прогнозира, че в следващите години трудно ще бъдем конкуретни на Украйна, заради нейния мащаб и заради това, че тя има едни от най-плодородните площи. ОЩЕ: Русия е унищожила 280 хиляди тона украинско зърно след оттеглянето си от зърнената сделка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика