Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 15 декември 2023 г.

15 декември 2023, 22:00 часа • 3528 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 декември 2023 г.

ТЪМНИТЕ СХЕМИ В БЪЛГАРИЯ: "ЧЕРНАТА КНИГА" ПОКАЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРАБЕЖИ НА 2023 Г.

В петък бе публикувано деветото издание на "Черна книга на правителственото разхищение в България".

ИЗЛЪГА ЛИ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКИТЕ В “МАЙЧИН ДОМ“: Д-Р ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА В “ОТГОВОРИТЕ“(ВИДЕО)

Излъга ли здравният министър Христо Хинков в интервю по бТВ от 7.12.2023г., че проверките в “Майчин дом“ не са показали нарушения? В седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ говори уволнената от “Майчин дом“ ръководителка на клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева.

“ОТГОВОРИТЕ“: С ДИМИТЪР ГАНЕВ, Д-Р ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА И АДВ. КАРЛО ЛУКАНОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: В сглобката всичко е възможно. По трънливия път на скандалите към ротацията. Разговаряме с политолога Димитър Ганев от изследователски център “Тренд“.

НИДЕРЛАНДИЯ ВДИГА ВЕТОТО, СЪГЛАСНА Е БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ШЕНГЕН

Нидерландия даде съгласието си за присъединяването на България към Шенген. Това съобщи нидерландското министерство на правосъдието, цитирано от "Ройтерс".

МИЛИАРДИ ОТ ЕС: НЯМА ПАРИ ЗА УКРАЙНА, ИМА ПАРИ ЗА УКРАЙНА. НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Старт на преговори за членство на Украйна в ЕС има, пакет от 50 млрд. евро за Украйна също има, но подкрепен от 26 държави-членки от 27 т.е. още няма зелена светлина. Липсата на подкрепа на Унгария де факто прави получаването на 50-те млрд. евро засега невъзможно, което личи и от изказването на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел: "Ревизията на многогодишната финансова рамка е подкрепена (включително помощта за Украйна) твърдо от 26 държави-членки. Ще се върнем следващата година".

ДЕНКОВ ОТГОВОРИ НА ПУТИН ЗА ДУМИТЕ МУ, ЧЕ "ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ Е РУСКО"

Премиерът Николай Денков отвърна на коментара на диктатора Владимир Путин от 14 декември, че след Руско-турските войни цялото черноморско крайбрежие е станало руско. Министър-председателят видя в това изявление и евентуална заплаха за България.

ПЛАНЪТ НА ПУТИН ЗА УКРАЙНА: ПРЕВЗЕМАНЕ НА ОЩЕ ПОВЕЧЕ, СПОРЕД BILD (ВИДЕО)

Без преговори, без замразен конфликт, дори без спиране на границите на анексираните територии – това е военният план на Путин до 2026 година. Така политическият анализатор на германския таблоид Bild Юлиян Рьопке представи материал на германската медия, посветен на бъдещето на войната в Украйна.

ДВА СЦЕНАРИЯ: ПОБЕДА НА ПУТИН ЩЕ Е МНОГО ПО-СКЪПА ЗА САЩ ОТ ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА

САЩ имат много по-висок залог във войната на Русия срещу Украйна, отколкото повечето хора си мислят. Завладяването на цяла Украйна от Русия не е никак невъзможно, ако Щатите прекратят всякаква военна помощ и Европа последва примера им. В такъв случай руската армия ще бъде разбита, но ще тържествува до границата на НАТО от Черно море до Северния ледовит океан, пише в свой анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ЛОШИТЕ, НО И ДОБРИТЕ НОВИНИ ЗА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА: ПОГЛЕД НА FORBES

 

Мрачна снимка на самотен украински танк Challenger 2, покрит със сняг, очевидно някъде близо до Работино в района на Запорожие, рисува новини на изображение на разочарование и надежда.

НОВАТА ПОЛША КАТО ЛИДЕР В ИЗТОЧНА ЕВРОПА: НАКЪДЕ С УКРАЙНА И ЕС?

 

И в Полша, и в България, а и в много други държави хората търсят "Трети път" - дали са възможност "и на едните, и на другите да управляват" и искат нещо различно. Тези знакови думи на полския посланик в България Негово превъзходителство Мачей Шимански безспорно ще запомня - явно е, че те са отражението на днешния развит и развиващ се свят.

ПУТИН ИЗПАДНА В ЕКСТАЗ ОТ ВЕТОТО НА ОРБАН ВЪРХУ ПАРИТЕ ЗА УКРАЙНА

 

Русия поздрави Унгария за блокирането на финансовата помощ на ЕС за Украйна на стойност 50 млрд. евро за 4 години на срещата на върха на евролидерите в Брюксел. Многогодишната финансова рамка и включената в нея подкрепа за Киев остава за разглеждане през 2024 г., след като унгарският премиер Виктор Орбан се обяви твърдо "против".

СТРАХЪТ В УКРАЙНА РАСТЕ: ПЕТТЕ ФАКТОРА, КОИТО ИГРАЯТ В ПОЛЗА НА РУСНАЦИТЕ

 

През последните седмици от Украйна идват не чак толкова добри новини. Контраофанзивата не оправда очакванията, възникнаха проблеми и с доставките на оръжия от Запада. Ето 5 причини, поради които ситуацията с войната в момента се развива неблагоприятно за Киев.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес