Най-важните новини за деня: 19 февруари 2024 г.

3643
Най-важните новини за деня: 19 февруари 2024 г.
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 февруари 2024 г.

"КАЖИ НА ТАЗИ ЖЕНА ДА СЕ КРОТНЕ": НОВИ ЗАПЛАХИ КЪМ СЪДИЯ ЦАРИГРАДСКА

Вчера, след мое интервю в БНР, в което говорих за ръководителя на дирекция "Публична комуникация" към главния прокурор Веселин Иванов, който е един от подателите на сигнали срещу Сарафов, получих предупреждение от наша обща позната „да се кротна“. Думите са: „Кажи на тази жена да се кротне“. Представете си щом има такива заплахи към съдия, какво може да се случи с обикновен човек. Това каза съдия Владислава Цариградска в ефира на Нова телевизия.

"СЛУЧАЙНИ МИНУВАЧИ": НОТАРИУСА И АДВОКАТЪТ МУ СЕ ОКАЗАХА СВИДЕТЕЛИ ПО ДЕЛО НА ВЪРХОВЕН ПРОКУРОР

"Вдигна си роклята, гледката беше хубава". Това не е откъс от розов роман, а извадка от свидетелските показания на върховен прокурор по наказателно дело номер 11728/2017 г. по описа на Софийски районен съд (СРС), пише Антикорупционния фонд (АКФ) в съобщение до медиите.

ДА СЕ ОТНЕМАТ ЛЕКАРСКИТЕ ПРАВА НА ЧОВЕКА ОТ "ПИРОГОВ", ЗАПЛАШИЛ БЛИЗКИТЕ НА ДАНАЯ: ПРИЗИВ ОТ МЗ

Здравният министър Христо Хинков очаква в "Пирогов" да бъдат отнети лекарски права след изтеклия скандален запис от заседание на Медицинския съвет.

ПРОФ. ХРИСТО ХИНКОВ СИГУРЕН, ЧЕ СЛЕДВАЩИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР НЯМА ДА Е МИЛОСТИВ КЪМ "ПИРОГОВ"

„Не мога да кажа кой ще бъде следващият министър, защото не ги назначавам аз. Все още има политически консултации за назначаването на нов здравен министър“. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков пред bTV. 

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ, ЗА ДА НЕ ВИЖДАМЕ ЛЕВСКИ САМО ПО ТАТУИРОВКИ: ПРОФ. ВЕРА БОНЕВА ЗА ACTUALNО (ВИДЕО)

На 19 февруари отбелязваме 151 години от обесването на Васил Левски - една от най-значимите личности в българската история. За да разберем повече за личността на Апостола в Студио Actualno поканихме Вера Бонева професор по ​история на България, доктор на науките по ​​история на Българското ​​възраждане и ​музеология.

"ПАЗИМ ОБРАЗА НА ВОДАЧА": ОТЦЕПНИКЪТ ДРЕНЧЕВ ЗА ОТНОШЕНИЯТА ВЪВ "ВЪЗРАЖДАНЕ" (ВИДЕО)

Възраждане“ изгони трима свои депутати – Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев, отлъчи и четирима столични общински съветници, гласували "за" избора на Цветомир Петров от ПП/ДБ/СС за председател на СОС. Как се стигна до разрива и какво следва? В Студио Actualno ни гостува Николай Дренчев и даде отговори на тези въпроси.

УКРАЙНА ЩЕ РЕМОНТИРА ВОЕННИ ХЕЛИКОПТЕРИ "МИ" В БЪЛГАРИЯ (СНИМКИ)

Украйна ще ремонтира военни хеликоптери "Ми" у нас. Това твърди независимият вече депутат и бивш член на групата на "Възраждане" Иво Русчев във въпрос по парламентарен контрол до министъра на отбраната Тодор Тагарев. Часове по-късно новината бе потвърдена и от председателят на парламентарната комисията по отбрана Христо Гаджев пред БНР.

СЛЕД АВДЕЕВКА: СРИВА ЛИ СЕ ФРОНТЪТ И НАКЪДЕ ТРЪГВА РУСКАТА АРМИЯ? (ВИДЕО)

След като беше дадена заповед украинската армия да бъде изтеглена от Авдеевка, вече е актуален въпросът къде ще се съсредоточи руската армия като следваща задача – друго направление или развитие на постигнатото в Авдеевка с ново настъпление на запад от малкото северозападно предградие на град Донецк.

ПОРЕДИЦА ОТ ГРЕШКИ: КАК СЕ СТИГНА ДО РАЗСТРЕЛА НА УКРАИНСКИТЕ ВОЕННОПЛЕННИЦИ В АВДЕЕВКА

Защо се стигна до пленяването на шестима ранени украински войници на укрепената позиция "Зенит" в Авдеевка, които руснаците разстреляха при залавянето им в разрез с всички правила и обичаи за водене на война и в нарушение на Женевските конвенции? В телеграм канала си анализаторите от DeepState проследяват хронологията на трагичните събития в този ден:

РУСНАЦИТЕ ВОЮВАТ КАТО ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА - КАТО ПЪЛЧИЩЕ СКАКАЛЦИ И С КОЛОСАЛНИ ЖЕРТВИ

"Защо се влюбваме в жените? Поглеждаш я и разбираш – това е мое. Същото е с танковете." Това разказва в откровен разговор за боевете и военната техника, с която разполагат украинците, командир на танкова рота с позивна "Полтава", чиято част воюва в Серебрянската гора - горска ивица между Сиверски Донец и окупираната Кремина. 

УКРАИНСКАТА ПРОКУРАТУРА: НАСИЛИЕТО НА МАЙДАНА Е ДЕЛО НА КОМАНДВАНИ ОТ РУСИЯ ОФИЦЕРИ

Убийствата и насилието срещу участниците в революцията на Евромайдана са извършени от украински служители на реда по заповед на украинските власти и под ръководството на Русия. Това става ясно от заключение на Генералната прокуратура на Украйна от 19 февруари.

КОЙ ЩЕ НАСЛЕДИ НАВАЛНИ?: ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИ

Алексей Навални е незаменима личност и сега руснаците трябва да си търсят нова такава. Самите руснаци са в шок и почват да търсят алтернатива. Кремъл вижда, че в обществото има напрежение, има протести. Това заяви журналистът Петър Карабоев в ефира на Нова телевизия.

ДУМИТЕ НА ТРЪМП РАЗКРИХА НЕУДОБНАТА ИСТИНА: ЕВРОПА НЕ Е ГОТОВА ДА СЕ ЗАЩИТИ БЕЗ САЩ

Изминалата седмица беше добра за НАТО. Само дни след като фаворитът на американските избори Доналд Тръмп заяви, че ще насърчи Русия да прави „каквото поиска“ със съюзниците, които не изпълняват ангажимента си за разходи за отбрана, рекорден брой членове на НАТО обявиха, че ще увеличат разходите си.

"ДОКТРИНА ДАХИЯ"*: СЛЕД ГАЗА - ИЗРАЕЛ СРЕЩУ ЛИВАН, ЩЕ ИМА ЛИ НОВА ВОЙНА?

На 14 февруари Израел обяви, че планира да нанесе мощни удари по Южен Ливан. Съобщава се, че това е отмъщение за ракетните атаки, ударили Израел от тази посока. Съдейки по интензивността на ударите, може да се каже, че сме свидетели на сериозна ескалация на конфликта между Израел и Ливан именно в момент, когато продължават дипломатическите преговори за разрешаване на ситуацията в този регион. Някои играчи, вероятно и от двете страни, не са заинтересовани от намаляване на напрежението. Напротив, те имат нужда от обратното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com