Най-важните новини за деня: 7 декември 2023 г.

3320
Най-важните новини за деня: 7 декември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 декември 2023 г.

КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА НАРЕДИ НА ХИНКОВ ЗАСЕГА ДА ВЪРНЕ УВОЛНЕНИЯ ДИРЕКТОР НА "ПИРОГОВ" (ВИДЕО)

Комисията по здравеопазването прие предложение здравният министър да отмени освобождаването на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Валентин Димитров до произнасяне на всички компетентни органи. Това се случи малко преди закриване на извънредното заседание на комисията по казуса с болницата, като "за" гласуваха 10 депутати, 3-ма бяха "против", 4-ма народни представители гласуваха с "въздържал се". Предложението подкрепиха ГЕРБ, ДПС и ИТН, против гласуваха депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане" се въздържаха.

"АСЕН ВАСИЛЕВ ВЧЕРА ДАДЕ РЕЦЕПТАТА". БОРИСОВ СЪЩО ЗАГОВОРИ ЗА ОСТАВКА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР (ВИДЕО)

Асен Василев вчера даде рецептата. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента по казуса със смяната на шефа на "Пирогов". 

ДСБ ИСКА ОБЯСНЕНИЕ ОТ АСЕН ВАСИЛЕВ ЗА НАМЕЦИТЕ КЪМ ХИНКОВ (ВИДЕО)

ДСБ иска обяснение от Асен Василев за намеците към Хинков. Това стана ясно от изявление на депутатът от ДСБ Йордан Иванов. Думите му дойдоха след като вчера Василев намекна, че  здравният министър трябва да и ходи, но и че той не е човекът, който трябва да му иска оставката. 

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ГОТОВ ДА ОСВОБОДИ И СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА "ПИРОГОВ"

Натрупаните загуби за "Пирогов" към 30 септември 2023 г. са 31 млн. лв. Бих поискал и смяна на Съвета на директорите на болницата, но е важно да се установи кой е конкретният извършител на закононарушенията. "Пирогов" е чувствителна болница и се колебаех дали да съобщя новината публично. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков пред bTV за смяната на изпълнителния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. 

ШЕФЪТ НА „ПИРОГОВ“ НАРЕЧЕ „ПОЛИТИЧЕСКИ НЕЗРЕЛИ“ И „ИНСИНУАЦИИ“ ТВЪРДЕНИЯТА, ЧЕ БОЛНИЦАТА ФАЛИРА

Инсинуациите, че "Пирогов" е пред фалит, за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър, от когото очакваме да оправи здравеопазването. Това заяви директорът на "Пирогов" Валентин Димитров на брифинг пред медии.

3% Е СЕРИОЗЕН ДЕФИЦИТ, КОГАТО ИМАМЕ РЕАЛЕН РАСТЕЖ НА ИКОНОМИКАТА: ВЛАДИМИР СИРКАРОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

3% е сериозен дефицит, когато имаме реален растеж на икономиката. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ финансистът Владимир Сиркаров:

ТЕСТ PISA: КАКВА ОЦЕНКА ЩЕ ИЗКАРА УЧИТЕЛСКИЯТ СИНДИКАТ НА КТ "ПОДКРЕПА"? (СНИМКИ)

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе със становище относно резултатите от проучването на PISA, според които българските ученици нямат елементарни знания по математика и четене.

ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС СЕ РАЗБРАХА ЗА ДЕРОГАЦИЯТА (ВИДЕО)

Управляващите се разбраха за дерогацията на руския петрол, стана ясно от изявление на Йордан Цонев от ДПС, Теменужка Петкова от ГЕРБ и Венко Сабрутев от ПП-ДБ.  Припомняме, че имаше два законопроекта. С единият на ГЕРБ-СДС и ДПС се искаше дерогацията да бъде прекратена предсрочно от 1 януари следващата година, а с вторият на ПП-ДБ се предлагаше това да се случи от март месец 2024 г.

БОРИСОВ: РАЗБРАХМЕ СЕ ЗА ДЕРОГАЦИЯТА, ЗА ДА НЕ СТАНЕ КАТО С ПРИКАЗКАТА ЗА ДВЕТЕ КОЗЛЕНЦА (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че управляващите са се разбрали за дерогацията на руския петрол и утре ще внесат общ законопроект. 

ЩЕ СКОЧИ ЛИ ЦЕНАТА НА ПАРНОТО ЗАРАДИ ПОСКЪПВАНЕТО НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ:ПЛАМЕН ПАВЛОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ще скочи ли цената на парното през новия отоплителен сезон, защото от 1 декември, по искане на “Булгаргаз“ и с решение на КЕВР, природният газ у нас е по-скъп с 6,5%? Ето какво каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов:

ВЪТРЕШНИТЕ БИТКИ В ЕС ЗАПЛАШВАТ 50 МИЛИАРДА ЕВРО ЗА УКРАЙНА

Споровете в рамките на Европейския съюз относно финансирането за Украйна и нейното бъдеще застрашават важни обещания, дадени на Киев само преди няколко месеца. Междувременно потокът от финансова и военна подкрепа от САЩ внезапно пресъхна поради политическо разделение в Конгреса.

ОБЗОР ЗА УКРАЙНА: ОРЪЖИЕ ОТ САЩ И ВЪПРОСИ В РУСИЯ КОГА ЩЕ СВЪРШИ ВОЙНАТА (ВИДЕО)

Неспособността на САЩ да вземе решение за нова голяма рамка за доставка на оръжие за Украйна е във фокуса на световния информационен поток. На този фон обаче САЩ отпуснаха нов военен пакет, макар и далеч по-скромен от предишните – защото, според официални изявления, вече 95% от досега поетата като ангажимент американска военна помощ са отпуснати на Украйна: Републиканците в Сената на САЩ блокираха помощта за Украйна и Израел

САЩ ТРЯБВА ДА НАКАРАТ УКРАЙНА ДА ПРЕГЛЪТНЕ ПРИМИРИЕ С РУСИЯ, ЗОВАТ ОТ КИТАЙ

Когато Русия започна военния конфликт в Украйна, в света се появи забележим разрив, който постави началото на нова интензивна конфронтация, най-значимата от края на Студената война. Повече от 140 държави и международни организации осъдиха действията на руските войски на украинска територия и много от тях наложиха широки икономически санкции срещу Руската федерация и нейния съюзник Беларус, пише South China Morning Post.

РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В СЕНАТА НА САЩ БЛОКИРАХА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ

Законодателството, предвиждащо отпускането на милиарди долари помощ за Украйна и Израел, бе блокирано в Сената на САЩ, предаде Ройтерс. До това се стигна, след като републиканците в Сената гасуваха против в опит да упражняват натиск, чрез който да се въведат по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико.

ВОЙНАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: НОВИ ЖЕРТВИ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, НЕВЪОБРАЗИМИ РАЗРУШЕНИЯ В ГАЗА (ВИДЕО)

Продължава израелската операция в южната част на Газа. Вчера ЦАХАЛ обяви, че е пробил защитната линия на Хамас и е обкръжил къщата на лидера на групировката.

POLITICO: ИЗЧЕЗНАЛИЯТ БИВШ КИТАЙСКИ ВЪНШЕН МИНИСТЪР Е ПОЧИНАЛ В БОЛНИЦА СЛЕД МЪЧЕНИЯ ИЛИ СЕ Е САМОУБИЛ

Бившият китайски външен министър Цин Ган, който мистериозно изчезна, а после бе отстранен от длъжност през лятото на 2023 г., вероятно е починал във военна болница в края на юли след като е бил измъчван или се е самоубил.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com