Шефът на „Пирогов“ нарече „политически незрели“ и „инсинуации“ твърденията, че болницата фалира

2763
Шефът на „Пирогов“ нарече „политически незрели“ и „инсинуации“ твърденията, че болницата фалира
Снимка: БГНЕС

Инсинуациите, че "Пирогов" е пред фалит, за мен са недопустими и политически незрели от устата на министър, от когото очакваме да оправи здравеопазването. Това заяви директорът на "Пирогов" Валентин Димитров на брифинг пред медии.

Финансовото състояние на болницата

Шефът на лечебното заведение обясни, че от началото на 2023 г. „Пирогов“ е на печалба. Димитров отново посочи, че това няма отношение към взетия заем от болницата (по информация на Actualno.com той е 34 млн. лв. и е изцяло усвоен). По думите му печалбата през юни е 307 000 лв. За деветмесечието вече е 989 000 лв., а към 31 октомври е 1,122 млн. лв.: 

По думите на Димитров загубата от 31 млн. лв., за която говори министър Христо Хинков, не е натрупана от него, а в миналите 23 години. Допълнителните 6,5 млн. лв. са от 2022 г. - половин година обаче начело на болницата е Димитров: Тъмна картина в "Пирогов": На фокус са обществени поръчки

Една-единствена среща с Хинков

Димитров заяви, че при встъпването като директор на болницата е внесъл в Министерството на здравеопазването доклад за цялостното състояние на болницата.

"Имахме един час разговор с Хинков. Обясних му всичко. Това е моят единствен разговор с него. После се видяхме на връчването на нагрдаите "Млади лекари" и едно мероприятие на ВМА. Не съм викан в министерството", заяви още той.

Напрежение сред лекарите

"Пирогов" е институция, а лекарите са ангели. Всякаква намеса на "Пирогов" в политически борби не е приемлива, защото в болницатан се лекуват от най-бедния до най-богатия", заяви още д-р Димитров.

Той поясни, че у хората вече има напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ от лечебното заведение заради отношението към болницата. Притеснен е и персоналът, които се притеснява, че няма да получи заплатите си и да издържат семействата си. 

Димитров отбеляза, че когато някой напада и обижда "Пирогов" всъщност обижда лекарите, които спасяват човешки животи. „Пирогов” няма политическа принадлежност и оцветка и е истински пример за плурализъм", коментира още Димитров.

На този фон избухна скандалът с преназначаването с конкурс на проф. Христо Шивачев - Actualno.com има информация и за други такива случаи в болницата заради течащи куп вътрешни конкурси за началници на клиники и отделения: Да покажат работата ми и оценката на комисията: Проф. Шивачев след като бе „скъсан“ на конкурс (ВИДЕО)

Как се стигна до скандала?

Най-голямата спешна болница у нас бе разтърсена от скандала, след като във вторник стана ясно, че министърът на здравеопазването Христо Хинков е освободил директора ѝ Валентин Димитров. Мотивите на министъра са нарушения, установени в одитен доклад. Хинков съобщи и че болницата е на загуба с 30 млн. лв.

Рокадата в "Пирогов" предизвика сътресения и между управляващите. Във вторник от ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират правителството, ДПС също застанаха твърдо зад ръководството на болницата. На същия ден съдът спря вписването на новото ръководство.

Здравният министър Хинков защити решението си и заяви, че е консултирал решението си с премиера и шефът на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов.

Междувременно прокуратурата започна проверка въз основа на одитния доклад.

ОЩЕ: Хинков защити решението си за "Пирогов", съгласувал го с премиера и Костадин Ангелов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 25 области няма открити заразени

Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване